Lucia Lauková Správy

Šikana či závislosti: Mládež v Nitre už môže vyhľadať pomoc aj online

Pre deti a mladých ľudí, nie len zo sídliska Klokočina, je tu ďalšia možnosť ako vyhľadať pomoc v ťažkých chvíľach. Na komunikáciu im postačí internet.

Ilustračný obrázok k článku Šikana či závislosti: Mládež v Nitre už môže vyhľadať pomoc aj online
Zdroj: STORM

Združenie Storm prevádzkuje už viac ako 10 rokov jediný nízkoprahový program v Nitre s názvom Cirkus, ktorého cieľom je kontaktovať mladých, ktorí nemajú záujem alebo možnosť zúčastňovať sa na bežne dostupných voľnočasových aktivitách. „Počas trvania projektu bolo zrealizovaných 72 služieb a program navštívilo 77 individuálnych klientov, s ktorými mali odborníci spolu 1126 kontaktov,“ informuje Barbora Hurtišová zo združenie Storm.

Stačí im napísať

Pracovníci sa chcú priblížiť mládeži ešte viac a tak od septembra 2016 stačí mladým ľuďom byť online a napísať na facebookový profil Cirkus Nízkoprahový klub. „Deti a mladí ľudia na ňom nájdu všetky potrebné informácie o programe, novinky z diania, ponuku sociálnych služieb a aktuálnu ponuku voľnočasových aktivít,“ píše Barbora Hurtišová

Ako dodáva Barbora Hurtišová, profil taktiež slúži ako informačný kanál a sú na ňom uverejňované mnohé preventívne články a príspevky na témy, ktoré mladých zaujímajú, napríklad bezpečnosť na sociálnych sieťach, alkohol, drogy, kyberšikana, tolerancia a iné.

Na chate stretnú vždy pracovníka programu, ktorý im ochotne poradí alebo dohodne osobné stretnutie. „Sú chvíle, v ktorých by sa naši klienti či ďalší mladí ľudia s niekym porozprávali či sa zdôverili, no v okolí nikoho nemajú a do klubu prísť nemôžu. V takýchto chvíľach je tu online chat, kde sa im vždy niekto ozve. Za projekt sme boli online 172 krát a mali 218 kontaktov.“ prezradila Barbora Hurtišová

Výstava fotiek

Online poradenstvo podporila Nadácia pre deti Slovenska z programu Hodina deťom. Doplnkovou aktivitou je tiež výstava fotiek “Uhol pohľadu – aj my sme deti“ ,ktorá nie len obyvateľom mesta Nitra umožní vidieť sídlisko Klokočina očami detí, ktoré tu vyrastajú. „Výstava bude záverom troch praktických workshopov, na ktorých sa naši klienti v spolupráci s profesionálnym fotografom učili ako fotiť a upravovať obrázky. Ďalšími realizovanými aktivitami boli pravidelné diskusie na tzv. tabu témy, ktoré sa netýkali len oblasti dospievania, ale mnohokrát reagovali na dianie v spoločnosti.“ dodáva Barbora Hurtišová.

Zdroj: STORM
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM