Lucia Lauková Správy

Sezónu zdieľaných bicyklov v Nitre by mohla zachrániť dotácia: Rozhodnú poslanci

Mesto zatiaľ zmluvu prevádzkovateľovi zdieľaných bicyklov v Nitre nevypovedalo. Poslanci ešte môžu rozhodnúť o udelení dotácie.

Ilustračný obrázok k článku Sezónu zdieľaných bicyklov v Nitre by mohla zachrániť dotácia: Rozhodnú poslanci
5
Galéria
Zdroj: TASR

V roku 2017 sa Nitra stala prvým mestom na Slovensku so službou zdieľaných bicyklov. Prevádzkovateľom sa stala Arriva, ktorá do projektu vtedy vložila 200-tisíc eur.

Stojany na zdieľané bicykle sú však v tomto roku prázdne. „Hlavný problém, pre ktorý ešte nie sú vonku, je v zle postavenej zmluve, ktorú uzavrelo ešte predošlé vedenie mesta. V nej nie sú nijako konkretizované finančné prostriedky za bikesharing a je tam len veľmi nejasne napísané, že mesto "môže“ zaplatiť Arrive za službu zdieľané bicykle," vysvetľuje Tomáš Holúbek, hovorca Nitry.

Schvália poslanci dotáciu?

Prevádzkovateľ žiada od mesta preplatiť náklady za roky 2017, 2018 a 2019, ktoré vyčíslil na sumu 280 000 eur. Mesto zatiaľ spoločnosti nezaplatilo ani euro. „My sme dlho rokovali s Arrivou o spustení služby v tejto sezóne. Ak by sme ale Arrive poslali dotáciu, znevýhodnili by sme iných hráčov na trhu,“ prezradil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

To sa však môže čoskoro zmeniť. Bikesharing bude totiž témou májového zasadnutia Mestského zastupiteľstva, kde sa bude rozhodovať aj o dotácii.

Poslanci budú môcť hlasovaním rozhodnúť či mesto poskytne dotáciu vo výške 115-tisíc eur na prevádzku tejto služby za rok 2018. Ročné náklady na bikesharing sú podľa hovorcu mesta približne 120 000 eur.

Zmluvu mesto nevypovedalo

Zmluva o vzájomnej spolupráci pri poskytovaní služby zdieľaných bicyklov je uzavretá na dobu neurčitú. Obe strany ju môžu vypovedať vzájomnou písomnou dohodou bez uvedenia dôvodu s polročnou výpovednou lehotou. Mesto Nitra zatiaľ od zmluvy neodstúpilo. Potvrdil nám to hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Primátor Marek Hattas pred časom vydal pokyn, aby sa spustilo verejné obstarávanie na službu zdieľané bicykle. Do súťaže sa môže prihlásiť ktokoľvek, teda aj Arriva. Cieľom novej súťaže je podľa hovorcu mesta nastavenie podmienok za akých budú v Nitre fungovať zdieľané bicykle.

Radnica chce zapojiť Jaguar

Vedenie mesta chce rokovať aj s automobilkou Jaguar v Nitre. „V iných mestách, kde je automobilka, podporuje fabrika na výrobu áut zdieľané bicykle, rovnaký model by sa mohol osvedčiť aj v Nitre – je to však zatiaľ len úvaha, ktorá nie je podporená žiadnou konkrétnou dohodou / zmluvou s JLR,“ prezradil hovorca mesta T. Holúbek.

Radnica považuje zdieľané bicykle za prínosnú službu pre obyvateľov a chce v nej určite pokračovať. „Iba hľadáme transparentný spôsob, ako to ošetriť. Zmluva, akú sme mali doteraz, riešením nie je,“ uistil nás Holúbek.

„My sme doteraz náklady na bikesharing nemali. Naše Stredisko mestských služieb zabezpečovalo všetky stavebné práce pod zdieľané bicykle v celkovej sume 33 256,26 eur s DPH,“ dodal hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Foto: ilustračné

Bikesharing v Nitre
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM