Lucia Lauková Správy

Rozozvučia všetky zvony v chrámoch Nitrianskej diecézy: Dôvodom je vzácne výročie

Zvony budú ohlasovať 1150. výročie smrti svätého Cyrila-Konštantína. Pri tejto príležitosti sa rozozvučia všetky chrámy v Nitrianskej diecéze.

Ilustračný obrázok k článku Rozozvučia všetky zvony v chrámoch Nitrianskej diecézy: Dôvodom je vzácne výročie
5
Galéria
Zdroj: TASR

Vo štvrtok 14. februára na poludnie sa rozozvučia všetky zvony v chrámoch Nitrianskej diecézy. Zároveň sa na odporúčanie nitrianskeho biskupa Viliama Judáka uskutočnia v kostoloch diecézy sväté omše k úcte slovanských misionárov a spolupatrónov Európy, svätých Cyrila a Metoda. „Dôvodom je 1150. výročie smrti svätého Cyrila-Konštantína, ktoré si práve v tento deň pripomíname,“ povedal hovorca Biskupstva Nitra Miroslav Lyko.

Svätý Konštantín sa narodil okolo roku 827 v Solúne ako najmladší zo siedmich detí. Po skončení cisárskej školy v Konštantínopole, pod vedením vzdelancov zvučného mena, nadobudol vynikajúce vzdelanie. Hoci túžil po mníšskom spôsobe života, bol menovaný na bibliotekára a neskôr profesora na Vysokej škole v Konštantínopole. Pre svoju učenosť si vyslúžil meno Filozof.

V roku 863 ho spolu s bratom Metodom poveril byzantský cisár Michal III. misiou na Veľkú Moravu. Pretože Sloveni nemali svoje písmo, Konštantín Filozof v spolupráci s Metodom zostavil hlaholiku a začal prekladať bohoslužobné knihy. Založil vyššiu školu na výchovu a vzdelávanie domácej inteligencie. Tesne pred smrťou prijal Konštantín Filozof mníšske meno Cyril. Zomrel ako 42-ročný, pochovaný bol v chráme sv. Klimenta v Ríme.

Foto: ilustračné

Kostolné zvony
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM