Lucia Lauková Rôzne

Rozhovor s J. Dóczym: Nový riaditeľ DAB si z negatívnych reakcií ťažkú hlavu nerobí

Prečítajte si rozhovor s novým riaditeľom DAB v Nitre. Jaroslav Dóczy nám prezradil svoje plány, ciele a názor na negatívne reakcie.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s J. Dóczym: Nový riaditeľ DAB si z negatívnych reakcií ťažkú hlavu nerobí
Zdroj: Dnes24.sk

Ján Greššo oznámil svoj úmysel odísť z funkcie riaditeľa Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre ešte v decembri minulého roka. Po 15 rokoch vedenia nitrianskeho divadla ho vo funkcii vystrieda Jaroslav Dóczy, syn legendárneho herca Jozefa Dóczyho. Nového riaditeľa vybrala päťčlenná komisia a začiatkom júla ich výber schválilo zastupiteľstvo. Jaroslav Dóczy vyhral v druhom výberovom konaní. Víťazom prvého bol dlhoročný šéfdramaturg DAB Svetozár Sprušanský. Výsledok však poslanci NSK nerešpektovali a Sprušanského do funkcie nezvolili. Výber komisie ostro kritizovali niektorí poslanci. Poslanec a odchádzajúci riaditeľ DAB Ján Greššo bol z rozhodnutia krajského parlamentu sklamaný.

Čo je cieľom projektu Otvorené divadlo?

Hlavným cieľom, tak ako to už vyplýva z názvu môjho projektu Otvorené divadlo, je záujem vytvárať také aktivity divadla, ktorých sa budú môcť návštevníci zúčastniť aj mimo časov, v ktorých sa hrajú predstavenia. Tieto možnosti ponúka budova divadla, ktorá má množstvo priestorov, ktoré je možné využiť napríklad na výstavy, talk show, čitáreň a podobne. Pre návštevníkov Nitry, ale aj pre milovníkov divadla budú pripravené inscenované prehliadky priestorov DAB.

Pripravujete nejaké zmeny v novej sezóne?

Nakoľko sezóna 2016–2017 je pripravená po dramaturgickej stránke, budem sa snažiť implementovať nové prvky, ktoré by mali prispieť k lepšiemu zážitku diváka už pri vstupe do budovy. Ich postupné zavádzanie bude závislé na technických prostriedkoch a kreativite pracovníkov marketingu a public relations. Nové moderné prvky sa objavia aj v komunikácii s návštevníkmi, pričom chcem sa sústrediť najmä na oslovenie nových, potenciálnych návštevníkov divadla, hlavne mládeže.

Čo plánujete urobiť ako nový riaditeľ DAB?

Plány by som rozdelil z hľadiska času na krátkodobé a dlhodobé. S krátkodobého pohľadu som rád, že projekt bol úspešne prijatý komisiou a získal podporu zastupiteľstva. Verím, že rovnako sa s ním stotožnia aj pracovníci DAB, nakoľko divadlo chápem ako systém umeleckých, marketingových, technických a hlavne personálnych snáh dosiahnuť čo najlepší výsledok, ktorý ocenia hlavne diváci.

Čo teda bude vašou prvou úlohou vo vedení divadla?

Prvou úlohou, ktorú chcem splniť, je oboznámiť mojich budúcich kolegov s projektom Otvorené divadlo a uchádzať sa o podporu tohto projektu z ich strany. Je čas dovoleniek a tak bude priestor aj pre individuálne konzultácie a vypracovanie časového plánu na realizáciu inovácií.

Ako ste reagovali pri oznámení výsledkov hlasovania?

Úspech aj neúspechy som nikdy mimoriadne neprežíval. Beriem každú udalosť ako bežnú a tak aj pri oznámení o výsledku hlasovania nestrieľalo šampanské. Určite ma potešilo, že projekt dostal podporu temer 70% hlasov naprieč politickým spektrom poslancov. Proti boli len dvaja, niektorí sa zdržali. Práca v DAB je pre mňa veľká výzva, ktorú som chcel v svojom živote naplniť. Som veľmi pozitívne naladený a teším sa, že pozitívne bude naladený aj kolektív DAB a v konečnom dôsledku divák.

Aký je váš názor na negatívne reakcie verejnosti?

Negatívne reakcie sú súčasťou každej práce a každej oblasti. Nemyslím si, že ich bolo toľko, že sa nimi treba zvlášť zaoberať. Jeden pracovník DAB mi nedávno povedal, že pracoval pod vedením už troch riaditeľov DAB a rovnako bude pracovať pod mojim vedením. Treba to brať pragmaticky: Jedna etapa skončila a ďalšia začína. Mám záujem nadviazať na všetko dobré, čo sa v predchádzajúcom období urobilo a doplniť to o nové prvky, o ktorých som presvedčený, že posunú DAB dopredu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM