Lucia Lauková Šport

Rodák z Nitry Vladimír Foltín: Reprezentuje SR na majstrovstvách sveta v lietaní

Z Nitry pochádza niekoľko osobností, ktoré robia dobré meno nielen doma ale i vo svete. Medzi ne sa určite môže zaradiť aj pilot Vladimír Foltín.

Ilustračný obrázok k článku Rodák z Nitry Vladimír Foltín: Reprezentuje SR na majstrovstvách sveta v lietaní
7
Galéria
Zdroj: Aeroklub Nitra

Nitriansky Aeroklub má na majstrovstvách sveta v bezmotorovom lietaní, v austrálskom meste Benalla, zástupcu. Je ním rodák z Nitry, pilot Vladimír Foltín. Ako nám prezradil Peter Jánoška, člen Aeroklubu Nitra, Vladimír Foltín žije v Bruseli, kde pracuje v európskom úrade pre bezpečnosť letectva EASA, má 44 rokov a je dlhoročným reprezentantom Slovenska v tomto športe.

Medzi najlepšími pilotmi

Na závode v austrálskom Benalle reprezentuje Slovensko aj Ľubor Kuvik z Trenčína s vetroňom ASG-29. Rovnako ako Nitran Vladimír Foltín s vetroňom LS-10, pretekajú v 18 metrovej triede, ktorá je obsadzovaná najlepšími pilotmi. Ako uviedol Peter Jánoška, závody prebiehajú tak, že organizátor každý deň vyhlási disciplínu, ktorej dĺžku volí podľa predpovede počasia. Úlohou závodníkov je trať prekonať čo najrýchlejšie. Majstrovstiev sveta sa zúčastňuje 116 pretekárov z 27 krajín.

Svetový šampionát pre vetrone tried 18 metrov, 15 metrov FAI a voľnej triedy potrvá do 22. januára 2017. „Vetrone štartujú z letiska vo vleku za motorovými lietadlami, ktoré ich vytiahnu do výšky 600 metrov a vetrone potom stúpajú v stúpavých prúdoch už samostatne. Vyčkávajú na čas odletu, ktorý je možný 30 minút po štarte posledného pretekára a potom môže pilot odletieť podľa vlastného uváženia. Austrálske prostredie je veľmi dobré pre tento druh športu,“ povedal Peter Jánoška. Tomuto šampionátu zatiaľ však počasie nepraje. Podľa webu, ktorý informuje o majstrovstvách sveta, bola úloha na 10. januára pre triedu, v ktorej pretekajú aj naši slovenskí reprezentanti, zrušená.

K lietaniu sa dostal ako 15-ročný

Blízko k lietaniu mal Vladimír Foltín už ako mladý chlapec. „Členom aeroklubu Nitra je od roku 1988, kedy ako 15-ročný začal výcvik na vetroňoch,“ povedal Peter Jánoška. Ako ďalej uviedol, do reprezentačného družstva sa dostal po svojej prvej súťaži na majstrovsvtách Slovenska v roku 1993. Od toho roku, Vladimír Foltín reprezentuje nitriansky Aeroklub na medzinárodných súťažiach takmer každoročne. Najskôr, ako juniorský reprezentant do 25 rokov (rok 1995 Lešno v Poľsku) a v roku 1997 reprezentoval Slovensko na súťaži v nemeckom Musbachu.

Najväčšie úspechy Vladimíra Foltína

Podľa slov Petra Jánošku má Vladimír Foltín za sebou niekoľko úspechov. Na národných Majstrovstvách Slovenska sa umiestňuje v prvej trojke. „Medzi jeho najväčšie úspechy patrí 6. miesto na Majstrovstvách Európy 1998 v Českej Jihlave, 10. miesto na Majstrovstvách Sveta v Maďarsku 2010,“ povedal Peter Jánoška. V jednej triede obyčajne súťaží 30 až 40 pilotov.

Piloti v reprezentačnom družstve

Ako dodal Peter Jánoška z Nitrianskeho aeroklubu, Vladimír Foltín nie je v reprezentačnom družstve sám. „Aeroklub Nitra má najväčšiu základňu výkonných plachtárov na Slovensku. V 2016 roku boli v reprezentačnom družstve z Nitry Vladimír Foltín, Dominik Jančík, Samuel Pollák, Peter Jánoška, Roman Petro a Filip Pecháč,“ uviedol Peter Jánoška.

Medzinárodných pretekov sa často zúčastňuje aj Dominik Jančík. „V auguste 2016 so Samuelom Pollákom závodili na Majstrovstvách sveta v Litovskom Pociunai, v roku 2015 na Majstrovstvách Európy v Talianskom Rieti, kde Jančík skončil na 8. mieste,“ doplnil Peter Jánoška.

Peter Jánoška nezabudol pripomenúť aj úspechy iného juniorského tímu, ktoré sledovala Nitra v rokoch 2009 až 2013.Tím plachtárov v zložení Dávid Ďarnády a Andrej Sedlák sa vtedy zúčastnili Majstrovstiev sveta juniorov vo Fínsku, kde Dávid vylietal pekné 9. miesto. „V roku 2013 v Nemeckom Musbachu Dávid Ďarnády na juniorskom svetovom šampionáte znovu skončil na 9. mieste a Filip Pecháč skončil 15. z 30 pretekárov v klubovej triede,“ dodal Peter Jánoška.

Rodák z Nitry Vladimír Foltín: Reprezentuje Slovensko na majstrovstvách sveta
7
Galéria
Zdroj: Aeroklub Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM