Správy

Revitalizácia hradného kopca narazila na problém: Práce sa PREDRAŽIA o 100-tisíc eur

Revitalizácia hradného kopca sa po administratívnych prieťahoch predraží. Podpísanie dodatku o zvýšení ceny už schválilo aj mestské zastupiteľstvo.

Ilustračný obrázok k článku Revitalizácia hradného kopca narazila na problém: Práce sa PREDRAŽIA o 100-tisíc eur
Zdroj: Dnes24.sk

Plánovaná revitalizácia hradného kopca v Nitre bude drahšia o vyše 100-tisíc eur. Podľa radnice sú dôvodom predraženia projektu administratívne prieťahy.

Mesto požiadalo o dotáciu na obnovu hradného kopca ešte v roku 2021. V roku 2022 bolo magistrátu doručené rozhodnutie o schválení nenávratného finančného príspevku vo výške 762 564,80 eura, pričom celkové oprávnené výdavky na projekt boli vyčíslené na viac ako 800-tisíc eur.

Došlo k pochybeniu?

Podľa mestského úradu však pri hodnotení projektu a následnej administrácii na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR došlo k pochybeniu na strane riadiaceho orgánu. „Náš projekt bol postúpený osobitnej komisii, ktorá preskúmavala rozhodnutie riadiaceho orgánu. Tento proces trval až do 31. januára. V súčasnosti mesto Nitra disponuje rozhodnutím o schválení projektu, ale nemá podpísanú zmluvu o poskytnutí dotácie,“ vysvetlil Vladimír Ballay z mestského úradu.

Prečítajte si tiež

Budú žiadať o dodatočný príspevok

Radnica však už vlani spustila verejné obstarávanie na dodávateľa prác. „Výsledkom bola zmluva o dielo vo výške 719 973,32 eura s DPH, ktorá je platná, zatiaľ však nie je účinná. Zhotoviteľ potvrdil realizáciu stavby do konca roka 2023. V súčasnosti však nedokáže garantovať ceny, ktoré v stavebníctve stúpli. Predložil upravený rozpočet projektu v hodnote 827 909,23 eura, čo je nárast o 107 935,91 e­ura,“ vysvetlil Ballay.

Podpísanie dodatku o zvýšení ceny za revitalizáciu hradného kopca už na svojom februárovom rokovaní schválilo nitrianske mestské zastupiteľstvo. Podľa Ballaya však existuje možnosť, že si mesto nechá zvýšené náklady preplatiť riadiacemu orgánu.

„Preto budeme žiadať o dodatočný príspevok, ktorý môže znamenať prefinancovanie uzatvoreného dodatku,“ dodal Ballay.

Projekt revitalizácie priestoru pod Nitrianskym hradom počíta s obnovením chodníkov, novou vyhliadkou i údržbou zelene. Súčasťou projektu má byť aj inštalácia nových lavičiek a nového osvetlenia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM