Rôzne

Miro z Nitry bojuje so zákernou rakovinou: Pomôcť mu chcú aj UNIKÁTNOU dražbou dresov

Športovec Miro od vlani bojuje s rakovinou. Pomôcť sa mu rozhodla aj celá slovenská hokejová rodina.

Ilustračný obrázok k článku Miro z Nitry bojuje so zákernou rakovinou: Pomôcť mu chcú aj UNIKÁTNOU dražbou dresov
Zdroj: Rastislav Búgel , Archív Miroslava Janegu

Nitran Miroslav Janega má 26 rokov. Bývalý nitriansky hokejbalista si vlani v lete vypočul diagnózu, ktorá mu zmenila život od základu. Milovník adrenalínu a dobrodružstva sa dozvedel, že má rakovinu.

Vážne problémy

Kvôli bolestiam a poškodeným kostiam mu choroba znemožnila vykonávať pracovnú činnosť. „V živote som mal iné plány, ale toto ochorenie, ktoré nečakane prišlo do môjho života, mi ich zmarilo. Rozhodol som sa preto bojovať a vyhľadať pomoc v zahraničí, kde je však táto liečba veľmi finančne nákladná,“ hovorí Miro.

Ešte donedávna aktívny mladík má početné metastázy v kostiach skeletu, ramena, ramennej kosti, rebra, hrudnej kosti a panvy. „Športovo založený mladý muž v súčasnosti bojuje vo svojom zápase so zákerným protivníkom – rakovinou. Na Slovensku jeho prípad vyvolal medzi lekármi množstvo otázok, žiaľ, dostalo sa mu iba málo odpovedí a riešení. Nádejou pre neho zostáva liečba v zahraničí, ktorá je však finančne nákladná. Prvý z cieľov v podobe sumy na vyšetrenia v nemeckých laboratóriách sa podarilo vyzbierať v priebehu troch hodín,“ informoval nedávno klub HK Nitra.

Prečítajte si tiež

Unikátna pomoc

Aktuálne sa na pomoc chorému Mirovi podujala celá slovenská hokejová rodina. Športový novinár Šimon Šuník zorganizoval špeciálnu dražbu.

V priebehu 11 dní sa mu v spolupráci s hokejovým portálom podarilo získať originálne dresy zo všetkých extraligových klubov, v ktorých hrali ich kapitáni. Navyše je v dražbe aj dres, v ktorom Adam Sýkora nastúpi na zápasy proti Nemecku počas najbližšieho reprezentačné­ho zrazu.

„Je to šok, keď príde v živote aktívneho človeka, ktorý „neobsedel“ na jednom mieste takáto správa. Nemôžeme však strácať čas ľútosťou, preto sme sa s priateľmi rozhodli konať a prosíme verejnosť o pomoc. Miro je jeden z mojich najlepších kamarátov, prakticky sme spolu vyrastali a hrali tiež hokejbalovú extraligu. Dražba je jednou z myšlienok, ako sa chceme pokúsiť zabezpečiť potrebné financie a hlavne ho odbremeniť od stresu, aby sa mohol koncentrovať iba na svoju liečbu," prezradil Šimon Šuník.

Celý výťažok z dražby, ktorá bude vrcholiť v nedeľu 12. februára, poputuje na liečbu 26-ročného Mira.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM