Lucia Lauková Správy Samospráva

Rekonštrukcia Univerzitného mosta v Nitre: Začať by mala tento rok v septembri

Obavy nad zhoršením dopravy v Nitre vyslovili aj mestskí poslanci. Upozornili aj na zlý technický stav Univerzitného mosta.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Univerzitného mosta v Nitre: Začať by mala tento rok v septembri
Foto: Stanislav Černák

Doprava v Nitre je čoraz komplikovanejšia a bez ráznych riešení sa postupne môže stať neúnosnou. Skonštatovali to viacerí mestskí poslanci, ktorí upozornili na rastúce dopravné zaťaženie komunikácií v meste i v jeho okolí. „Doprava v Nitre sa postupne blíži k absolútne neúnosnej situácii a v súvislosti s výstavbou investície Jaguar Land Rover sa obávam, že sa blíži ku kolapsu,“ myslí si mestský poslanec Miloš Dovičovič.

Obavy zo zhoršenia dopravy

Podľa jeho slov sa po spustení automobilky do plnej prevádzky dopravná situácia v Nitre skomplikuje aj napriek prísľubu, že zásobovanie závodu i vývoz jeho produkcie bude prebiehať hlavne po železnici. „Pre obyvateľov sídliska Klokočina by bolo veľmi zaujímavé vedieť, o koľkokrát viac sa pre zvýšenie železničnej prepravy spustia závory na Braneckého ulici, ktorá je vstupom na toto najväčšie nitrianske sídlisko,“ pripomenul Dovičovič.

Rokovanie o riešeniach

Ako v tejto súvislosti skonštatoval, mesto Nitra nemá o možnom vývoji dopravy prakticky žiadne informácie od investora, ani od štátu. Aj preto chcú mestskí poslanci na svoje najbližšie rokovanie 9. marca prizvať zástupcov štátnej spoločnosti MH Invest a hovoriť s nimi o možných riešeniach dopravnej situácie.

Technický stav mosta

Dovičovič upozornil aj na zlý technický stav päťprúdového Univerzitného mosta, ktorý je súčasťou hlavného ťahu cez mesto. „Postupne sa rozpadáva a je v zlom stave. Neviem za akých okolností sa dostal z klasifikácie stupňa VI. do IV. stupňa. Dnes už je zasa v V. stupni, čo znamená, že jeho technický stav je zlý. Mimochodom, VII. stupňom sa označuje most, ktorý už spadol,“ skonštatoval. Ako zároveň upozornil, generálna rekonštrukcia Univerzitného mosta je aj jedným z uznesení výjazdového zasadnutia vlády, ktoré sa v Nitre konalo v septembri 2016.

Cesty v správe štátu

Podľa primátora Jozefa Dvonča sa magistrát dopravnou situáciou v meste zaoberá dlhodobo. „Mnohé problémy tlačíme pred sebou už od roku 2008. Spriechod­nenie križovatiek, prepojenie komunikácií s rýchlostnou cestou R1 i oprava Univerzitného mosta sú veci, ktoré sú stále v riešení. Ale je ťažké podnikať nejaké kroky na cestách, ktoré nám nepatria, pretože sú v správe štátu alebo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Rokujeme aj s ministerstvom dopravy, aj so Slovenskou správou ciest. Podľa poslednej informácie by sa mala rekonštrukcia Univerzitného mosta začať v septembri tohto roku,“ povedal Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM