Rôzne

Rekonštrukcia letiska v Janíkovciach: Pristávať na ňom budú aj lietadlá Boeing 747

V súčasnosti je letisko v Janíkovciach využívané pre malé lietadlá a vetrone. Slúži predovšetkým na nepravidelnú dopravu. To by sa malo čoskoro zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia letiska v Janíkovciach: Pristávať na ňom budú aj lietadlá Boeing 747
9
Galéria
Zdroj: TASR

Letisko v Janíkovciach každoročne priláka pilotov z rôznych kútov sveta. Obľúbené sú najmä rôzne súťaže medzi pilotmi vetroňov. Okrem toho letisko ponúka aj možnosť vyhliadkových letov. V súčasnosti je bez pravidelných liniek. Objavil sa však investorský zámer, zmeniť toto letisko na medzinárodné letisko s pravidelnou dopravou. Malo by ísť o druhé najväčšie medzinárodné letisko na Slovensku, pričom prvenstvo patrí letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave. Investor už začal rokovania s mestom Nitra. Na pripravovanom projekte by sa mal podielať aj Nitriansky samosprány kraj (NSK), ktorý by mal k výstavbe prispieť sumou 1 568 324 eur.

Celková cena výstavby je predbežne odhadovaná na 12 784 524 eur.

Zahraničný investor v súčasnosti skupuje okolité pozemky, na vybudovanie dvoch vzletových a pristávacích dráh. „Malo by ísť o dve, na seba kolmé dráhy s cemento-betónovým povrchom,“ upresňuje nás zdroj z Krajského stavebného úradu v Nitre. „Tieto dráhy by mali byť stavané na pristátie všetkých bežných typov lietadiel,“ dodáva. Znamená to, že na nitrianskom letisku by mali okrem najmenších jednomotorových lietadiel pristávať aj veľké dopravné a nákladné lietadlá typu Boeing 747.

Obyvateľom Janíkoviec sa však predstava nadmerného hluku spôsobeného lietadlami nepozdáva. Proti podnikateľskému zámeru investora už začali spisovať petíciu.

Okrem dráhového systému by mala na letisku pribudnúť príletová a odletová hala a 22 stojísk pre lietadlá. Investor plánuje začať výstavbu ešte na jeseň tohto roku. Prvé lietadlo by z Janíkoviec mohlo vzlietnuť už 1. apríla budúceho roku. Zdá sa vám tento zámer pritiahnutý za vlasy? Máte pravdu. Upozorňujeme, že sa jedná o prvo-aprílový žart!

V roku 2016 sa v Janíkovciach konal Letecký deň. Pozrite si fotky, ako to vtedy vyzeralo!

Foto: ilustračné

FOTO: Nitra si užila Letecký deň, piloti predviedli v oblakoch skvelú show!
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM