Samospráva

Rebríček najlepších samospráv: Nitra Zlaté vedro za riešenie podnetov nezískala

Mesto Nitra prvenstvo z minulého roka v riešení podnetov cez Odkaz pre starostu neobhájilo. Zlaté vedro samospráve vyfúkla Trnava.

Ilustračný obrázok k článku Rebríček najlepších samospráv: Nitra Zlaté vedro za riešenie podnetov nezískala
Zdroj: Mesto Nitra

Zlaté vedro za riešenie podnetov si spomedzi väčších samospráv odniesla Trnava. V roku 2021 úspešne vyriešila 987 podnetov z celkových 1 155, ktoré jej občania nahlásili prostredníctvom aplikácie a webu Odkaz pre starostu. Spomedzi menších samosprávam, pod 20-tisíc obyvateľov, si najlepšie počínali Malacky.

V utorok víťazom portál odkazprestaros­tu.sk udelil ocenenie Zlaté vedro určené pre najlepšie samosprávy za rok 2021.

Prečítajte si tiež

Riešenie podnetov

Pred rokom si toto ocenenie preberala Nitra. Tento rok však prvenstvo neobhájila.

V rebríčku najlepších samospráv v riešení podnetov občanov sa Nitra umiestnila na 6. priečke. Za rok mesto vyriešilo 484 podnetov z 1 072 nahlá­sených.

„Pri hodnotení berieme do úvahy nielen pomer vyriešených podnetov, ale aj ich celkový počet a náročnosť,“ priblížila projektová manažérka portálu Barbora Peregrim. Vysvetlila, že samosprávy rozdelili podľa veľkosti do dvoch kategórií – na väčšie a menšie ako 20-tisíc obyvateľov.

Aká je Nitra v komunikácii?

Tím Odkazu pre starostu hodnotil v osobitnej kategórii aj komunikáciu. V tejto oblasti sa spomedzi väčších samospráv najlepšie darilo magistrátu mesta Bratislava, za ním sa umiestnili Dubnica nad Váhom a Martin.

Nitre sa však podľa hodnotenia portálu zbierať body v tejto oblasti veľmi nedarilo. V kategórii komunikácia obsadila Nitra 22. priečku.

Úspešnosť samospráv

Každoročné ocenenie Zlaté vedro udeľuje Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) samosprávam zapojeným do projektu Odkazprestaros­tu.sk, pomocou ktorého môžu ľudia jednoducho nahlasovať problémy vo svojom okolí samospráve.

„Veľmi sa tešíme, že v roku 2021 užívatelia webstránky a mobilných aplikácii pridali spolu viac ako 18-tisíc podnetov. Samosprávy z nich zatiaľ úspešne vyriešili 41 percent,” uviedla Veronika Jursová Prachárová, riaditeľka SGI.

Prostredníctvom tohto portálu momentálne so svojimi obyvateľmi komunikuje viac ako 170 samospráv po celom Slovensku.

Najčastejšou kategóriou, v ktorej v roku 2021 užívatelia nahlásili až 4 661 podnetov, bola zeleň a životné prostredie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM