Lucia Lauková Správy

Rady Mestskej polície v Nitre: Ako sa nestať obeťou na sviatok Všetkých svätých

Začiatok novembra patrí spomienke na zosnulých. Polícia upozorňuje, že aj pri týchto pietnych chvíľach treba dbať na svoju bezpečnosť a zároveň radí na čo si dávať pozor.

Ilustračný obrázok k článku Rady Mestskej polície v Nitre: Ako sa nestať obeťou na sviatok Všetkých svätých
Zdroj: TASR

Nitrianska mestská polícia radí občanom na čo si dávať pozor pred blížiacim sa sviatkom Všetkých svätých. Upozorňuje najmä na zvýšený pohyb ľudí na cintorínoch a s tým spojené riziká.

„Mestská polícia v Nitre počas sviatku všetkých svätých síce zabezpečí zvýšený počet hliadkujúcich príslušníkov na cintorínoch, ale určite je každému jasné, že sa personálne nedá zabezpečiť, aby pri každom druhom hrobe stál policajt,“ uvádza mestská polícia na svojej stránke.

Tašku majte na dohľad

Počas prác na hrobovom mieste by ste si mali dávať pozor na svoje odložené veci. „Najlepšie je – veci (tašky) si neodkladať. A ešte lepšie je zobrať si na cintorín len najnutnejšie pracovné prostriedky a ostatné veci nechať doma,“ radí mestská polícia.

Rovnaké upozornenie platí aj pre peniaze a cennosti, ktoré je pre vlastnú bezpečnosť najlepšie nechať doma a na cintorín si so sebou vziať len to najnutnejšie.

Kam nahlásiť krádež?

„Každú krádež, drobnú či väčšiu a tiež každé poškodenie hrobu nahláste polícii. Najlepšie hneď po zistení,“ dodáva mestská polícia. Rovnako je podľa mestských policajtov vhodné upozorniť a informovať o tom i správcu cintorína.

Ak ste však zistili na svojom hrobovom mieste škodu väčšieho rozsahu, prípadne vám odcudzili vec, ktorá má hodnotu vyššiu ako 266 eur alebo ste vás niekto okradol za pomoci násilia či hrozbou bezprostredného násilia, mali by ste kontaktovať priamo Policajný zbor SR. „Takéto a podobné skutky sú kvalifikované ako trestné činy. Nie sú to činy, ktoré sa dajú označiť za priestupky a ich spoločenská nebezpečnosť je podstatne väčšia,“ uvádza mestská polícia.

Podceňovať by ste nemali ani otvorený oheň, preto by ste si mali dobre rozmyslieť kam položiť horiace sviečky. Nemali by byť v blízkosti vencov či inej dekorácie, ktorá sa môže vznietiť.

Zásady pri parkovaní

Tu platia pre vodičov nasledovné zásady. „Parkujte so svojim vozidlom tak, aby ste nespôsobovali prekážku v cestnej premávke, aby ste nesťažovali jazdu iným vodičom, aby ste nepozornosťou neohrozovali chodcov,“ varuje MsP v Nitre. Chodci by nemali zabudnúť na reflexné prvky a opatrnosť pri vstupovaní na vozovku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM