Lucia Lauková Kultúra

Prvou premiérou sezóny DAB v Nitre bude adaptácia románu Mechanický pomaranč

Divadelnú adaptáciu románu Mechanický pomaranč uvedie DAB v Nitre ako prvé na Slovensku. Počas sezóny divadlo pripravilo pre divákov celkom 5 premiér.

Ilustračný obrázok k článku Prvou premiérou sezóny DAB v Nitre bude adaptácia románu Mechanický pomaranč
Zdroj: TASR

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre uvedie v piatok prvú premiéru tohtoročnej divadelnej sezóny. Pôjde o divadelnú adaptáciu románu Anthonyho Burgessa Mechanický pomaranč, ktorá bude na slovenských divadelných doskách uvedená po prvýkrát.

Inscenácia prináša príbeh Alexa a jeho priateľov, ktorí si naplno užívajú svoju mladosť. Násilie uctievajú ako adrenalínový šport. Po nociach vyčíňajú v uliciach a vzbudzujú hrôzu svojou zábavou, no cez deň chodia, tak ako všetci v ich veku, do školy. „Dej rozpovie šestica mladých hercov DAB, ktorí divákom prinesú príbeh neuchopiteľného výrastka Alexa a osudy ďalších piatich ľudí, ktorým nezmazateľne zasiahol do životov,“ povedal dramaturg Šimon Peták.

Prvé slovenské divadelné uvedenie Mechanického pomaranča kladie podľa jeho tvorcov otázky o priestore, ktorý ľuďom vytvára štát, v ktorom žijú a pýta sa tiež, kam môže viesť technologický pokrok v manipulácii s ľudským vedomím. „Divadelná adaptácia románu Mechanický pomaranč je tak nielen neľútostnou groteskou, ale aj silnou ľudskou drámou,“ pripomínajú.

V inscenácii sa v réžii Juraja Augustína predstaví Barbora Andrešičová, Juraj Ďuriš, Roman Poláčik, Jakub Rybárik, Andrea Sabová a Marián Viskup. DAB uvádza hru Mechanický pomaranč ako prvú inscenáciu v novej divadelnej sezóne 2018/2019, ktorá dostala meno Muži bez hraníc.

Celkovo v nej divadlo uvedie päť premiér. Okrem Mechanického pomaranča to bude aj komédia Dámsky krajčír, konverzačná komédia Meno, dramatizácia slávneho románu Josepha Hellera Hlava XXII a záver sezóny bude patriť slovenskej klasike, inscenácii Drotár od Jána Palárika.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM