Lucia Lauková Správy

Prvenstvo Fakultnej nemocnice v Nitre: Na Slovensko priniesla novú liečebnú metódu

Lekári Fakultnej nemocnice v Nitre ako prví na Slovensku vyskúšali novú liečebnú endoskopickú metódu. Učili sa ju v Moskve.

Ilustračný obrázok k článku Prvenstvo Fakultnej nemocnice v Nitre: Na Slovensko priniesla novú liečebnú metódu
Zdroj: TASR

Lekári nitrianskej nemocnice zo školenia v Moskve priniesli pod Zobor novú liečebnú endoskopickú metódu. O novinke informovala nemocnica na svojom webe.

Nová metóda sa využíva pri pacientoch s podvýživou a poruchami príjmu potravy a na Slovensku ju prvýkrát vyskúšali práve v Nitre. Potvrdila nám to hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková.

„Ide o Endoskopickú priamu punkčnú gastrostomiu (One-Step Percutaneous Endoscopic Gastrostomy Feeding Button Insertion). Túto metódu sme sa boli naučiť na Dmitry Rogachev National Medical Research Center Of Pediatric Hematology, Oncology and Immunology v Moskve,“ vysvetľuje hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková.

Výživový gombík

Zákrok prebieha tak, že gastroenterológ endoskopicky miniinvazívne zavedie tzv. výživový gombík cez prednú brušnú stenu do žalúdka a ten následne slúži na podávanie enterálnej (črevnej, pozn. redakcie) výživy a mixovanej stravy u pacientov, ktorý trpia podvýživou a poruchami príjmu potravy. „Často ide o onkologických ťažko podvyživených pacientov,“ uvádza Tatiana Timková hovorkyňa FN Nitra.

„Táto metóda v niektorých prípadoch nahrádza doteraz používané zavádzanie výživového PEGu. Je vhodná predovšetkým u podvyživených detí, nakoľko ide o jednokrokovú procedúru. Je miniinvazívna, endoskopická, výkon i hojenie sú skrátené, je znížené riziko infekcie, vzhľadom k malej veľkosti gombíka je zlepšený komfort pacienta po výkone. Táto metóda vyžaduje pri výkone minimálne dvoch lekárov a tri endoskopické sestry,“ dodáva hovorkyňa Tatiana Timková na stránke nemocnice.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM