Lucia Lauková Správy

Protest prokurátora na petíciu proti hazardu: Poslanci prerušili rokovanie

Nosnou témou mimoriadneho zastupiteľstva bol protest prokurátora, ktorý napadol zákonnosť postupu pri overovaní petície za zrušenie hazardu v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Protest prokurátora na petíciu proti hazardu: Poslanci prerušili rokovanie
3
Galéria

Mesto Nitra v júni minulého roka prijalo záväzné nariadenie o zakázaní hazardu na území mesta. Pár mesiacov po schválení nariadenia prijala radnica protest prokurátora. Petícia obsahovala 23 082 podpisov. Platných má byť okolo 21-tisíc.

Protest podal prokurátor Vladimír Bezák, ktorý osobne vystúpil pred zastupiteľstvom. Okrem neho sa k slovu dostal za prevádzkovateľov herní a kasín Róbert Vystavil, ktorý poukázal na hrozbu čierneho hazardu. „Zákaz nič nerieši, hazard treba tvrdo regulovať.“ Zároveň sa obrátil na mesto, aby úplne zakázanie hazardu prehodnotilo. Podľa jeho slov nie je krok mesta v poriadku. Zasadnutia sa zúčastnila v početnom množstve aj verejnosť.

Výhrady prokurátora

Prokurátor nespochybnil samotnú petíciu, mestu však vyčíta postup pri spočítaní hlasov. Problémom bol podľa neho chýbajúci zápis o vykonaní viacstupňovej kontroly petície, ktorú mesto deklaruje. Počas zasadnutia viackrát radnicu vyzval, aby potvrdenie doložila.

„Mesto Nitra si nedalo námahu, aby podpisy riadne spočítalo, a to je dôvod, prečo bol podaný protest,“ vysvetlil prokurátor Bezák. Podľa prokurátora sa mesto s prijatím nariadenia unáhlilo. Zároveň odmietol, že by bol protest prokurátora podaný na nejakú „objednávku“.

Petícia bola podľa prokurátora mestu Nitra doručená 30. mája 2019. „Už v tento deň visel návrh nariadenia na úradnej tabuli. Mesto Nitra, teda ešte ani nezačalo spočítavať podpisy,“ povedal prokurátor Bezák.

Chybu odmieta

Mesto pochybenia odmieta. „Tvrdíme, že všetky podpisy boli riadne spočítané,“ uviedla hlavná kontrolórka Darina Keselyová na margo pravosti petície.

Hlavná kontrolórka oponovala, že kontrola bola viacstupňová. Prokurátor žiadal, aby poslancom bolo predložené, čo hĺbkovo kontroloval hlavný kontrolór. „Podpis sa vôbec nedá skontrolovať, či je pravý. Prekontrolovávali sme, či je občan oprávnený volič a či má trvalý pobyt v Nitre,“

„Som presvedčený, že žiadna kontrola sa nevykonávala. V zápisnici je uvedené, že kontrola bola uvedená náhodným výberom,“ povedal prokurátor.

„Trváme na tom, že petícia bola riadne spočítaná,“ zopakovala hlavná kontrolórka Darina Keselyová.

V prípade, že by poslanci odmietli protest prokurátora, hrozí mestu žaloba a súd. Podľa poslanca Obertáša, už mesto má podpísanú zmluvu s právnikom. Primátor potvrdil, že mesto si v tejto veci už objednalo právnickú firmu „Áno, mesto Nitra si k tomuto protestu prizvalo aj externých právnikov. Robia nám expertízu tejto veci a budú nás zastupovať ak bude treba,“ povedal primátor Marek Hattas.

Názory poslancov

„Všetky hlasy spočítané boli,“ uistil poslanec Oliver Pravda.

„Som za zrušenie herní v našom meste a rôzne iné neduhy, hlasoval som aj za VZN, podpisoval som aj petície,“ povedal poslanec Štefan Štefek. „My nevieme vyvrátiť pochybnosti prokurátora,“ dodal Štefek.

Podľa poslanca mesta Petra Oremusa je časová následnosť podozrivá. „To jednoznačne vrhá podozrenie na zneužitie témy, jedného z kandidátov na primátora,“ povedal Peter Oremus, podľa ktorého nebol dodržaný zákon a cíti sa byť, ako poslanec, oklamaný.

Do diskusie za zapojil aj nitriansky advokát Lenčéš, podľa ktorého bol postup mesta nezákonný. “Ako právnik sa stotožňujem s protestom prokurátora. Proces prešetrenia petície bol absolútne zlý a nezvládnutý,“ povedal Lenčéš. Podotkol, že súdny spor, v prípade neschválenia protestu prokurátora, môže trvať 1 až 2 roky. Podľa jeho slov malo byť z celkových 23 082 podpisov skontrolovaných okolo 1000 hlasov, čo predstavuje niečo cez 4 percentá deklarovaných podpisov.

Prerušili rokovanie

Poslanec Štefan Štefek podal pozmeňujúci návrh, ktorým odporúčal mestu zriadiť komisiu na kontrolu petičných hárkov a zvolať mimoriadne mestské zastupiteľstvo do 6 dní.

Po porade poslaneckých klubov však svoj návrh stiahol a nahradil ho novým návrhom, aby poslanci o proteste prokurátora nehlasovali a preložili rokovanie na 28. januára. Poslanci jeho návrh odsúhlasili, čím prerušili mestské zastupiteľstvo. Zároveň bol primátorom poverený vytvorením komisie, ktorá sa bude zaoberať petíciou. O proteste prokurátora sa tak rozhodne 28. januára. Primátor je presvedčený, že napriek tomu poslanci protest prokurátora odmietnu a celá vec skončí na súde.

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Protest prokurátora na petíciu proti hazardu: Poslanci prerušili rokovanie
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM