Kultúra

Prísne opatrenia a slovenské inscenácie: Divadelná Nitra je v plnom prúde, FOTO

Festival Divadelná Nitra sa tento rok koná aj napriek prísnym opatreniam. Prináša čisto slovenské divadelné predstavenia.

Ilustračný obrázok k článku Prísne opatrenia a slovenské inscenácie: Divadelná Nitra je v plnom prúde, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Norma, autorská kolektívna inscenácia režisérky Moniky Kováčovej a mentálne znevýhodnených hercov Divadla z Pasáže, otvorila v piatok 29. ročník festivalu Divadelná Nitra.

Medzinárodný festival scénického umenia aj v čase protiepidemio­logických opatrení ponúkne pestrú škálu diel a sprievodných podujatí, informovala riaditeľka festivalu Darina Kárová. Divadelná Nitra potrvá do stredy 30. septembra.

Rok slovenského divadla

Tento rok mal byť Rokom slovenského divadla. „Storočnica profesionálneho divadla na Slovensku sa zapíše do histórie, aj keď s okolnosťami a emóciami, ktoré pred pár mesiacmi nikto v tejto súvislosti nepredpokladal. V čase vynútenej neaktivity a stále prítomnej neistoty je festival jednou z mála príležitostí vychutnať si a podporiť slovenské divadlo. Preto je tento ročník v porovnaní s tými predošlými špecifický, čisto slovenský,“ skonštatovala Kárová.

Desať tuzemských inscenácií hlavného programu preskúma spolu s divákmi územie étos, ktoré sa stalo nosnou témou tohtoročného festivalu.

S opatreniami

Organizačná príprava všetkých podujatí festivalu bola pre organizátorov náročná, zabezpečiť museli štandardné produkčné činnosti, a tiež paralelné nastavovanie všetkých pravidiel hygieny a protiepidemických opatrení. Tie vychádzajú z aktuálnych rozhodnutí Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Nitra a z vyhlášky Divadla Andreja Bagara, povedala Kárová.

Návštevníci môžu do priestorov festivalu vstupovať iba s rúškom, alebo iným prekrytím horných dýchacích ciest, a to aj v exteriéri. Pri vstupe do budov sa kontroluje ich telesná teplota, platí pravidlo nepodávania rúk, vyžaduje sa dodržiavanie odstupov a pre každého je k dispozícii dezinfekcia, náhradné rúška a rukavice.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Divadelná Nitra 2020
7
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM