Správy

Primátor hovorí nadchodu pri Mlynoch NIE: Čo na to autor návrhu? VIZUALIZÁCIA

Križovatka pri Mlynoch potrebuje radikálne riešenie. Myslí si to architekt Jozef Hrozenský, ktorý predstavil jedno z možných riešení. Aké výhody by priniesol jeho návrh?

Ilustračný obrázok k článku Primátor hovorí nadchodu pri Mlynoch NIE: Čo na to autor návrhu? VIZUALIZÁCIA
5
Galéria
Zdroj: Jozef Hrozenský

Architekt Jozef Hrozenský predstavil verejnosti možné riešenie frekventovanej križovatky v centre Nitry. Navrhol vybudovanie nadchodu pre peších. Práve súčasnými priechodmi pre chodcov denne prechádzajú davy ľudí z priľahlej tržnice či nákupných centier.

Zlepšiť by sa mohla hlavne prejazdnosť áut, ktoré tvoria kolóny pred križovatkou. Na jeho návrh reagoval aj primátor Nitry Marek Hattas.

„Nadchod pri Mlynoch? Nie v udržateľnom zelenom meste,“ komentoval zverejnený návrh architekta.

Prečítajte si tiež

Bariéra pre chodcov

S vizualizáciou sa primátor nestotožňuje z viacerých dôvodov. „Rozumiem tendenciám vytvoriť na tejto križovatke ešte väčší priestor pre autá a skapacitniť túto križovatku, je to však krok nesprávnym smerom,“ myslí si primátor.

Podľa neho sú podchody a nadchody bariéra a mnohé mestá, v záujme podpory chodcov, od podchodov alebo nadchodov upúšťajú.

Radikálne riešenie

Mesto sa viackrát zaoberalo aj možnosťou pridať druhý ľavý odbočovací pruh. Podľa primátora však žiadna odborná komisia pri mestskom zastupiteľstve a odborníci v nich neodporučili toto riešenie.

Architekt vypracoval návrh z vlastnej iniciatívy, mesto si vizualizácie neobjednalo. Radnica však riešenie križovatky hľadá.

„Ako sa v médiách píše, samé Mesto hľadá riešenie, ako s hlavnou križovatkou naložiť, ako ju riešiť aj v súvislosti s navrhovaným rozšírením pešej zóny. Neviem, či odbočovacie pruhy niečo na tom zmenia, ale som presvedčený, že je potrebné radikálne riešenie, a to je oddelenie peších od automobilov. A toto je len jeden z možných návrhov, ktorý som predložil verejnosti,“ povedal pre Dnes24.sk architekt Jozef Hrozenský.

Aké sú výhody?

Architekt vymenoval viacero výhod, ktoré by jeho riešenie prinieslo. „Doprava sa stane prejazdnejšia a rýchlejšia, nebudú dlhé kolóny pred križovatkou a zníži sa množstvo exhalátov a to priamo v jadre mesta. Toto riešenie predpokladá rovnakú a vyššiu intenzitu dopravy, čiže áut nebude viac ani menej, ktoré tadiaľto musia prejsť, ale predpokladáme zlepšenie prejazdnosti bez obmedzenia pohybu ľudí na všetky smery. Pešiaci, obyvatelia, získajú v tejto polohe aj zaujímavý a atraktívny verejný priestor nad križovatkou, ktorý podľa mňa obohatí centrum mesta,“ myslí si autor návrhu architekt Jozef Hrozenský.

Mesto podľa hovorcu riešenie, aké je prezentované na vizualizácii, nepovažuje za reálne nielen z hľadiska finančného, ale ani z praktického.

„Takéto riešenie by značne skomplikovalo prechod chodcom aj cyklistom. Pri prechode križovatkou by museli vystúpať na úroveň druhého poschodia a pri schádzaní z nadjazdu by zase išli o dve poschodia nižšie. Časovo aj energeticky by takýto nadjazd vytváral chodcom aj cyklistom skôr prekážku v plynulom prechode mestom,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Vizualizácie nadchodu od architekta Jozefa Hrozenského si pozrite v priloženej galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

VIZUALIZÁCIE nadchodu nad križovatkou pri Mlynoch
5
Galéria
Zdroj: Jozef Hrozenský

NADCHOD PRI MLYNOCH? NIE V UDRŽATEĽNOM A ZELENOM MESTE V posledných Nitrianskych novinách a následne na sociálnych...

Posted by Marek Hattas - primátor mesta Nitra on Thursday, July 6, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM