Lucia Lauková Kultúra

Prichádza 10. ročník festivalu Ars Organi: Nitrianske publikum sa má na čo tešiť

V Nitre onedlho odštartuje jubilejný ročník festivalu organovej hudby. Predstavia sa hudobní virtuózi zo Slovenska i zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku Prichádza 10. ročník festivalu Ars Organi: Nitrianske publikum sa má na čo tešiť
Foto: Ján Csillag

Koncert českého organistu Pavla Svobodu otvorí 30. apríla v piaristickom Kostole svätého Ladislava v Nitre 10. ročník hudobného festivalu Ars Organi. Milovníci organového umenia sa môžu tešiť na vystúpenia popredných umelcov zo Slovenska, Českej republiky, Nórska a Francúzska.

Cyklus koncertov

Ako uviedla zakladateľka a organizátorka festivalu Mária Magyarová Plšeková, cyklus piatich organových koncertov sa bude konať vždy v nedeľu o 19. hodine. „Vystúpenia budú v piaristickom Kostole svätého Ladislava 30. apríla a 28. mája a v evanjelickom Kostole Svätého Ducha 7., 14, a 21. mája,“ povedala Magyarová Plšeková.

Otvárací koncert

Po otváracom koncerte Pavla Svobodu sa v prvú májovú nedeľu predstaví nitrianskemu publiku slovenský organista a iniciátor stavby mnohých nových organov na Slovensku Stanislav Šurin. Ten vytvorí duo so slovenským huslistom Milošom Valentom, ktorý je umeleckým vedúcim súboru Solamente Naturali. Na treťom koncerte sa 14. mája v evanjelickom kostole posadí za organ umelecká riaditeľka festivalu Mária Magyarová Plšeková, ktorá si k spolupráci prizvala členov súboru Il Cuore barocco.

Záverečné vystúpenia

Na štvrtom koncerte sa 21. mája opäť v evanjelickom kostole predstaví mladý nórsky organista Eivind Berg. „Bodku za tohtoročným festivalom dá v poslednú májovú nedeľu francúzsky virtuóz Johann Vexo, ktorý pôsobí ako organista v parížskej katedrále Notre-Dame,“ dodala Magyarová Plšeková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM