Lucia Lauková Samospráva

Pribudne nové premostenie rieky Nitra! Lávka bude súčasťou novej cyklotrasy

Výborná správa pre milovníkov cyklistiky. V rámci budovania cyklotrasy pribudne premostenie nad riekou Nitra.

Ilustračný obrázok k článku Pribudne nové premostenie rieky Nitra! Lávka bude súčasťou novej cyklotrasy
Foto: Rastislav Búgel

Nitrianska radnica pripravuje vybudovanie cyklistickej lávky cez rieku Nitra.

Nové premostenie rieky bude súčasťou cyklotrasy, ktorá povedie od Univerzitného mosta smerom k toku potoka Selenec. Popri ňom bude smerovať až na Akademickú ulicu a po nej ku križovatke pri obchodnom centre Centro Nitra.

Zrekonštruujú aj osvetlenie cyklotrasy

Príslušný stavebný úrad už zverejnil oznámenie o začatí územného konania o umiestnení stavby.Súčasťou stavby je lávka cez rieku Nitra, rekonštrukcia verejného osvetlenia cyklotrasy spolu s nevyhnutnými úpravami inžinierskych si­etí.

Premostenie rieky bude spájať existujúcu cyklotrasu na Wilsonovom nábreží a navrhovanú cyklotrasu na Nábreží mládeže pri Technickej fakulte Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.

Ako sa uvádza v oznámení stavebného úradu, konštrukcia cyklolávky bude tvorená dvojicou sklonených oceľových oblúkov a bude umiestnená na opory, ktoré budú založené vŕtanými pilótami. Priebežné osvetlenie mosta bude uložené v zábradlí, pričom tvar mosta bude zvýrazňovať svetelná linka umiestnená na oceľových oblúkoch a pri vonkajších spodných okrajoch mostovky.

Celková dĺžka mosta bude 62,1 metra, jeho šírka bude štyri metre, no na koncoch premostenia sa zväčší pôdorysnými nábehmi až na 11 metrov.

Jedno stavebné povolenie získali, začalo ďalšie

Budovanie cyklotrasy v smere Trieda Andreja Hlinku, Akademická ulica a Nábrežie mládeže je súčasťou širšieho projektu výstavby cyklistických trás v Nitre. Mesto iba pred niekoľkými dňami získalo stavebné povolenie na vybudovanie trasy vedúcej od mestského parku na Sihoti, po kultúrny dom v mestskej časti Dražovce. Viesť bude po hrádzi potoka Dobrotka v dĺžke takmer 3,8 kilometra.

Okrem toho sa už začalo aj stavebné konanie v prípade pripravovanej cyklotrasy, ktorá má viesť cez mestské časti Mlynárce, Diely a Klokočina.

Cyklistická komunikácia sa bude skladať z 12 úsekov, s celkovou dĺžkou takmer štyri kilometre. Prvý úsek sa bude začínať na Dubíkovej ulici. Trasa bude ďalej viesť cez Štúrovu ulicu smerom k Pražskej a na Kmeťovu ulicu. Po nej bude smerovať až na križovatku s Hviezdoslavovou ulicou. Ďalej povedie na Dolnočermánsku ulicu, kde sa má neskôr napojiť na práve projektovanú cyklotrasu Borina.

Môže vás zaujímať:

Mesto pripravuje výstavbu cyklotrasy: Povedie z Mlynáriec na Klokočinu

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM