Lucia Lauková Rôzne

Príbeh slovenského pacienta: V Nitre mu chceli rezať nohu, vďaka liečbe ňou opäť hýbe

Štefan Šléger z obce Neded v Šalianskom okrese bol zmierený s tým, že príde o nohu. Našťastie sa preňho našlo iné riešenie.

Ilustračný obrázok k článku Príbeh slovenského pacienta: V Nitre mu chceli rezať nohu, vďaka liečbe ňou opäť hýbe
Zdroj: TASR

Pacient s trombózou, ktorého v spišskonovoveskej nemocnici začali liečiť pomocou kmeňových buniek, prišiel v stredu po mesiaci na kontrolu. Ako sám tvrdí, cíti sa oveľa lepšie a s liečbou je veľmi spokojný.

Takmer prišiel o nohu

„Niekedy začiatkom roka som bol u lekára s tým, že mám studené prsty, následne celý členok. Ten mi povedal, že za tri mesiace mám prísť na kontrolu, tak som si sám vybavil iného lekára. V Nitre mi už chceli rezať nohu, vzal som si číslo do Bratislavy, kde mi spravili všetky vyšetrenia a následne mi podľa toho vybavili operáciu tu, v Spišskej Novej Vsi,“ priblížil svoj prípad 42-ročný Štefan Šléger z obce Neded v Šalianskom okrese.

Cíti sa lepšie

V prvom momente, keď mu oznámili, že príde o nohu, bol nešťastný, po operácii, ktorú ako prvý absolvoval na východe Slovenska, sa však cíti oveľa lepšie ako v januári. „Bol som zmierený, že už nohu mať nebudem, ale teraz, keď sa to vyriešilo, som veľmi spokojný a odporúčam to aj iným pacientom s podobným problémom,“ dodal.

Opäť hýbe s nohou

Pacientovi najprv odobrali kostnú dreň, z ktorej sa následne spracovalo sérum. To mu potom aplikovali pozdĺž tepien predkolenia i do miesta chodila. Operácia trvala približne hodinu. „Základom bolo využiť jeho kmeňové bunky, ktoré sme mu po spracovaní vrátili do svalov. Cieľom je, aby sa tam vytvorila nová sieť malých cievok, ktoré nahradia tie nefunkčné. Pacient k nám prišiel s tým, že chodidlo má nepoužiteľné a momentálne je stav taký, že členok úplne cíti, pohybuje s nohou, ostávajú nám trošku stŕpnuté prsty, ale myslím si, že je to dobrý stav,“ zhodnotila cievna chirurgička Jana Javiľaková, ktorá sa najprv zúčastnila na školení v nemocnici v Ostrave a operáciu vykonávala pod dohľadom kolegu z Martina.

Aplikovanie pri iných chorobách

V tomto prípade ide o jednu z možností tzv. regeneratívnej liečby, ktorá sa dá podľa primára chirurgického oddelenia spišskonovoveskej nemocnice Jaroslava Barlu aplikovať aj pri iných chorobách. „Toto je možnosť, ako kvalitatívne zlepšiť liečbu u pacientov trpiacich rôznymi degeneratívnymi zmenami, ktoré sa štandardným spôsobom liečiť nedajú. Dá sa to využívať aj pri degeneratívnych ochoreniach kĺbov alebo degeneratívnych zmenách na sietnici oka. Aplikácia kmeňových buniek je niečo, čo do budúcna možno budeme môcť využívať aj pri vytvorení nových orgánov. Je to hudba budúcnosti,“ konštatoval Barla.

Zákrok, ktorý zrealizovali v Spišskej Novej Vsi, ako jediná zatiaľ prepláca zdravotná poisťovňa Dôvera. Náklady na operáciu sa pohybujú na úrovni 5000 eur. Slovenské centrum tkanív a buniek, kde vytvorili spomínané sérum s kmeňovými bunkami, v tejto súvislosti podľa projektového manažéra Rudolfa Horáka rokuje aj s inými poisťovňami. V súčasnosti sú na Slovensku tri zdravotnícke zariadenia, ktoré liečia pacientov pomocou aplikácie kmeňových buniek, okrem Spišskej Novej Vsi je to aj v Bratislave a Martine.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM