Lucia Lauková Správy

Prezidentka udelila štátne vyznamenania: Pocty sa dostalo aj nitrianskym osobnostiam

Hlava štátu ocenila v nedeľu 33 osobností. Vyznamenania si prevzali aj známe nitrianske osobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka udelila štátne vyznamenania: Pocty sa dostalo aj nitrianskym osobnostiam
5
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ocenila v nedeľu 33 osobností spoločenského, kultúrneho, ako aj športového života, z toho sedem in memoriam. Štátne vyznamenania udelila prezidentka 14 ženám a 19 mužom v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Hlava štátu udelila vyznamenania aj viacerých nitrianskym osobnostiam.

Rudolf Fiby, kňaz a disident

Štátne vyznamenanie in memoriam mu udelila prezidentka za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.

Rudolf Fiby sa narodil 4. apríla 1946 v Nitre. Po skončení štúdia v odbore matematika na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave začal pracovať v auguste 1969 ako asistent na Katedre geometrie Prírodovedeckej fakulty UK. Po normalizačných previerkach ho v decembri 1974 prepustili zo zamestnania.

Od januára 1975 do septembra 1992 pracoval ako výskumný pracovník v Ústave technickej kybernetiky Slovenskej akadémie vied. Do podzemných kresťanských aktivít sa zapájal od roku 1971. V roku 1974 spolu s Vladimírom Juklom, Silvestrom Krčmérym a Eugenom Valovičom založili spoločenstvo Fatima, ktoré zásadne ovplyvnilo spoločensko-náboženské dianie na Slovensku v období normalizácie. Tajne zabezpečovalo prepravu a distribúciu náboženských kníh, vydávalo viacero samizdatových časopisov.

Po ukončení tajných filozofických a teologických štúdií bol vo februári 1978 vysvätený v Poľsku za kňaza. V decembri 1987 sa stal neformálnym šéfredaktorom samizdatového časopisu Náboženstvo a súčasnosť. Pracovné cesty do vtedajšieho Sovietskeho zväzu takisto využíval na tajnú prepravu náboženskej literatúry. Jeho aktivity zaznamenala aj sovietska tajná služba KGB. Pre jeho aktivity ho sledovala ŠtB a niekoľkokrát ho predvolala na výsluch.

V jeho byte sa zrodila myšlienka zorganizovať na Slovensku pokojnú demonštráciu za náboženské slobody. „Sviečku a chuť mám,“ reagoval na nápad Rudolf Fiby. Myšlienka sa stala skutočnosťou 25. marca 1988, keď sa konala Sviečková manifestácia v centre Bratislavy. Proti jej účastníkom vtedajšia štátna moc tvrdo zasiahla.

Do odchodu do dôchodku pracoval Rudolf Fiby v počítačovej firme. Zomrel 9. októbra 2014 v Košiciach.

Mariana Kováčová, riaditeľka Centra Slniečko

Riaditeľka Centra Slniečko si odniesla Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky. Mariana Kováčová sa narodila 28. augusta 1967 v Děčíne. Problematike týraných a sexuálne zneužívaných detí sa venuje od roku 1990. Rovnako sa zameriava aj na odbornú pomoc ženám zažívajúcim násilie a obetiam domáceho násilia.

Na základoch pracoviska občianskeho združenia SLONAD, ktoré v Nitre fungovalo od roku 1994, založila Marianna Kováčová 14. januára 2000 neziskovú organizáciu Centrum Slniečko.

Jej pracovníci a dobrovoľníci tak mohli zúročiť niekoľkoročné skúsenosti v tejto oblasti, pričom pomoc deťom, matkám a rodinám sa postupne rozširovala – od roku 2007 zahŕňa aj Útulok Bezpečný dom, istý čas tu fungovala Chránená dielňa a v roku 2015 pribudol Bezpečný ženský dom.

Centrum tak už dlhé roky pomáha týraným, sexuálne zneužívaným či zanedbávaným deťom, rovnako aj obetiam domáceho a rodovo podmieneného násilia, či rodinám a deťom v krízových životných situáciách.

Mariana Kováčová je odbornou garantkou a autorkou projektov zameraných na systémové nastavenia účinnej pomoci rodinám v kríze a obetiam domáceho násilia, no predovšetkým deťom so syndrómom CAN, teda syndrómom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dieťaťa.

Prečítajte si tiež

Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila štátne vyznamenania osobnostiam
5
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM