Lucia Lauková Správy

Prezidentka prišla podporiť deti do Nitry: Vyjadrila obdiv zamestnankyniam Slniečka

Zuzana Čaputová navštívila špecializované Centrum Slniečko pre týrané a zneužívané deti v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka prišla podporiť deti do Nitry: Vyjadrila obdiv zamestnankyniam Slniečka
Zdroj: Zuzana Čaputová FB

V pondelok 20. novembra za väčšiu ochranu a detstvo bez násilia vyšlo do ulíc 220-tisíc detí. Spoločne bubnovali aj na námestí v Nitre.

„Bubnovali, aby sme ich my dospelí lepšie počuli a chránili. Ticho deti pred násilím neochráni! Ochrana pred násilím a prevencia násilia sa musia riešiť nahlas, komplexne a koordinovane. Ticho nič nerieši,“ priblížili myšlienku podujatia organizátori.

Prečítajte si tiež

Prezidentka v Nitre

Nitru, kde sa to všetko začalo v roku 2014, pri tejto príležitosti navštívila aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Hlas detí som prišla bubnovaním posilniť aj ja, priamo do špecializovaného Centra Slniečko pri Nitre pre týrané a zneužívané deti,“ uviedla prezidentka. Obdiv a vďaku vyjadrila zamestnankyniam Slniečka.

„Pomáhať deťom, ktoré zažili takú hroznú bolesť a zranenia od svojich blízkych vyžaduje obrovské srdce, zanietenie a nekonečnú silu,“ povedala hlava štátu.

Podpora štátu

„Hovorili mi, že potrebujú efektívnejšiu a lepšiu podporu zo strany štátu, napríklad prepojením právnych noriem a postupov tak, aby zneužívané deti nemuseli o tejto skúsenosti opakovane vypovedať pred rôznymi inštitúciami, a neboli tak zbytočne traumatizované. Potrebujeme však posilniť aj prevenciu a podporovať kultúrne zmeny, ktoré znížia výskyt násilia v našej spoločnosti aj zlepšovaním schopnosti rodičov vychovávať deti bez telesných trestov,“ konštatuje prezidentka.

Dodala, že návrhy odborníčok a odborníkov Slniečka a ich partnerskej organizácie Náruč, o ktorých diskutovali, sú súčasťou výzvy adresovanej vláde. Návrhy podľa prezidentky vychádzajú z rokov praxe a bezpochyby si pozornosť vlády zaslúžia.

„Pred násilím na deťoch nemôžeme zakrývať oči a musíme urobiť všetko pre to, aby sme mu vedeli predchádzať a obetiam dokázali čo najlepšie pomôcť,“ dodala.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk

Desaťtisíce detí každoročne bubnuje na školách po celom Slovensku, ale aj v Česku, proti násiliu pri príležitosti...

Posted by Zuzana Čaputová on Tuesday, November 21, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM