Lucia Lauková Krimi

Pozor na podvodníkov: Žene (65) volal neznámy muž a žiadal od nej peniaze

Nitrianska polícia upozorňuje na podvodníkov. Obozretní by mali byť najmä starší ľudia.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na podvodníkov: Žene (65) volal neznámy muž a žiadal od nej peniaze
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Na podvodníkov opäť upozorňuje nitrianska polícia.„Polícia v Nitre prijala včera oznámenie 65-ročnej ženy, že bola telefonicky kontaktovaná neznámou osobou, ktorá ju požiadala o pôžičku. Muž sa predstavil ako kamarát jej príbuzného a správal sa veľmi priateľsky,“ informovala Renáta Čuháková, hovorkyňa KR PZ v Nitre.

Podvodníci pritom používajú osvedčenú taktiku, na ktorú doplatilo už niekoľko ľudí. „Potreboval od nej pomoc a to finančnú. Okamžite požičať peniaze na kúpu auta, pretože má ponuku, ktorú musí využiť. Presviedčal ju pritom, že peniaze veľmi rýchlo vráti,“ povedala policajná hovorkyňa, Renáta Čuháková

V tomto prípade bol pokus podvodníkov neúspešný. „Pani však žiadne peniaze doma nemala a ani si ich nemala odkiaľ požičať. Muž sa jej už viac neozval. Po čase si uvedomila, že mala vlastne šťastie, že sa podvodníkovi peniaze od nej nepodarilo získať,“ dodala krajská hovorkyňa, Renáta Čuháková.

„Prípady, kedy sa podvodníkom podarí ľudí o peniaze pripraviť, sú však časté a neustále upozorňovanie seniorov a osamelo žijúcich ľudí sa zdá byť zbytočné,“ uviedla Renáta Čuháková, hovorkyňa KR PZ v Nitre.

„Podľa zistení kriminalistov v denných hodinách oslovujú podvodníci svoje obete s požiadavkami, že potrebujú peniaze na kúpu auta, alebo na inú vec, ktorá neznesie odklad. Vo večerných a nočných hodinách sa ozývajú pod legendou, že príbuzným volaného sa stala dopravná nehoda a peniaze sú potrebné na odťah vozidla, alebo na akútnu lekársku pomoc, alebo operáciu,“

Podľa slov Renáty Čuhákovej, poškodený sa často čudujú, že volajúci poznal meno ich vnuka, syna alebo synovca. „Pri ich vypočúvaní však polícia zistí, že oni sami páchateľa na konkrétny údaj naviedli,“ doplnila policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

Polícia apeluje na dôchodcov aby boli obozretní a preverili si tvrdenia osoby, ktorá od nich pýta peniaze. „Polícia znovu prosí dôchodcov o zvýšenú opatrnosť pri komunikácii s cudzími ľuďmi. Ak ich osloví cudzí človek s akýmkoľvek dôvodom, nech si ho nevpúšťajú do bytu a nekomunikujú s ním. Pokiaľ sa im zdá, že je jeho konanie seriózne, nech si to radšej preveria u dotyčných príbuzných. Páchateľ obyčajne keď vidí, že je jeho obeť obozretná a preveruje si situáciu, od konania ustúpi a viac sa neozve,“ radí policajná hovorkyňa KR PZ v Nitre, Renáta Čuháková.

„V neposlednom rade sme tu my – polícia. Ak sa dostanete do podobnej situácie kontaktujte nás na bezplatnom telefónnom čísle 158,“ dodala policajná hovorkyňa, Renáta Čuháková

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM