Správy

Pozor na podvodníkov! Pred falošnými sčítacími asistentami varujú aj obce pri Nitre

Podozrivých mužov už nahlásili aj v obci pri Nitre. Obozretní by mali byť najmä seniori.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na podvodníkov! Pred falošnými sčítacími asistentami varujú aj obce pri Nitre
Zdroj: TASR

Na podvodníkov, ktorí zneužívajú sčítanie obyvateľov, upozornilo v piatok 19. februára Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) aj Štatistický úrad SR.

Podľa združenia sa v súvislosti so sčítaním obyvateľov, domov a bytov objavili prípady, keď dôchodcov telefonicky kontaktovali podvodníci vydávajúci sa za sčítacích komisárov.

„Upozorňujeme seniorov, aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré ich telefonicky kontaktujú z rôznych príčin najmä vo vzťahu k Sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021 a akúkoľvek osobu vydávajúcu sa za sčítacieho komisára alebo za asistenta sčítania v čase od 15.2. do 31.3.2021 nev­pustili do svojich príbytkov,“ upozorňuje Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS.

Svojich obyvateľov už varujú aj obce pri Nitre. „Dostali sme informáciu, že v niektorých obciach sa pohybujú dvaja muži vydávajúci sa za sčítacích asistentov. Obecný úrad upozornili obyvatelia. Taktiež na tento problém dnes poukázal ZMOS,“ uvádza obec Báb na sociálnej sieti.

Žiaden sčítací asistent v súčasnosti nie je poverený, aby ľudí navštevoval a pomáhal im so sčítaním. Sčítať sa má každý obyvateľ elektronicky.

„Pokiaľ sa s takouto osobou/osobami stretnete, okamžite kontaktujte políciu. Ide o podvod,“ vyzýva obec a pripomína, že asistované sčítanie bude prebiehať až po 1. apríli a obyvatelia budú vopred informovaní.

Varovanie vydala aj Polícia SR na stránke Hoaxy a podvody. „Do domu nikoho pod zámienkou sčítania nepúšťajte. Žiaden sčítací asistent ani sčítací komisár obyvateľa v týchto dňoch nenavštevuje. Pokiaľ sa s takouto osobou/osobami stretnete, okamžite kontaktujte políciu. Ide o podvod.,“ radí polícia.

Polícia v nitrianskom okrese zatiaľ podľa slov hovorkyne Renáty Čuhákovej nezaznamenala žiadny prípad, kde by sa niekto vydával za sčítacích asistentov.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

NA TOTO OBROVSKÝ POZOR: AK VÁM V TÝCHTO DŇOCH ZAKLOPE NA DVERE "ASISTENT SČÍTANIA" VOLAJTE POLÍCIU Sčítanie...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Monday, February 22, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM