Lucia Lauková Správy

Poznáme najobľúbenejší mesiac mladomanželov v Nitre: Máj to nie je

Za mesiac lásky je všeobecne považovaný máj. V meste pod Zoborom je to však inak.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme najobľúbenejší mesiac mladomanželov v Nitre: Máj to nie je
Zdroj: pixabay.com

Svoju lásku spečatilo vlani pod Zoborom 884 zaľúbencov, to znamená že v priebehu roka 2019 zložilo v Nitre manželský sľub 442 párov. Je to o sedem sobášov menej ako v roku 2018.

Zaujímavosťou je, že v Nitre po prvýkrát v histórii prevážil u snúbencov väčší záujem o civilný sobáš. „Túto formu uzatvorenia manželstva si vybralo 231 snúbencov. Pred oltárom si dalo posvätiť svoj zväzok 211 párov,“ informuje radnica.

September mesiac lásky

Nitra prepisuje zaužívané zvyky aj čo sa týka najobľúbenejšieho mesiaca na svadbu. Najväčší záujem mali snúbenci pod Zoborom o mesiac september.

„Najobľúbenejším mesiacom pre organizovanie svadieb bol aj v minulom roku september. Tento mesiac si pre svoj svadobný deň zvolilo 78 snúbencov,“ konštatovala Janka Rybárová z referátu matričného úradu na Mestskom úrade v Nitre.

Kde si povedať „Áno“?

Na civilný sobáš sa využíva Obradná sieň na Mestskom úrade v Nitre. Po novom mesto zamýšľa, že by sa obrady mohli konať v historickej budove bývalej radnice na rohu Svätoplukovho námestia, kde sa už kedysi sobáše konali.

„Okrem Obradnej siene mesta Nitry znelo „áno“ v 37 prípadoch v rôznych reštauráciách a hoteloch, kde mali novomanželia aj svadobnú hostinu. Za sobášny obrad si v týchto prípadoch museli priplatiť. Dvojice sa sobášili v penzióne Artin na Zobore, hoteli Zlatý kľúčik na Zobore, v hoteli Viliam Fraňo v Nitre-Krškanoch, v Zámku u Grófa na Zobore, v Biskupskom hostinci v Mestskom parku na Sihoti, v reštaurácii Naj v Nitre-Krškanoch v Nitre-Dolných Krškanoch a v Západoslovenskej kolibe na výstavisku Agrokomplex,“ vymenúva nitrianska radnica.

Sobáše s cudzincami

V roku 2019 bolo v Nitre uzavretých aj 28 sobášov, kde bol jeden zo snúbencov občanom inej krajiny. Áno si tu povedali aj zaľúbenci zo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Filipínskej republiky, Kolumbijskej republiky, Kambodžského kráľovstva, Francúzskej republiky, Nemeckej spolkovej republiky, Ruskej federácie, Poľskej republiky, Talianskej republiky, Srbskej republiky či Spojených štátov amerických.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM