Lucia Lauková Správy

Poznáme AKTUÁLNE rebríčky škôl. Ktoré nitrianske dopadli v hodnotení najlepšie?

Nové rebríčky základných a stredných škôl sú už známe. Pozrite, ako sa v nich darilo zástupcom z nášho mesta?

Ilustračný obrázok k článku Poznáme AKTUÁLNE rebríčky škôl. Ktoré nitrianske dopadli v hodnotení najlepšie?
Zdroj: TASR

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil najnovšie rebríčky základných a stredných škôl na Slovensku. V rámci letnej aktualizácie boli doplnené aktuálne údaje o výsledkoch žiakov v celoštátnych testovaniach piatakov a deviatakov na ZŠ a výsledky absolventov SŠ v externej časti maturitných skúšok. Ktoré školy sú spomedzi všetkých hodnotené ako najlepšie a ktoré nitrianske sa umiestnili v týchto rebríčkoch najlepšie?

Po aktualizácii rebríčkov INEKA na celoslovenskej úrovni medzi ZŠ patrí prvé miesto v rebríčku Základnej škole na Krosnianskej 4 v Košiciach, medzi SOŠ sa najlepšie umiestnila Obchodná akadémia v Trnave (Kukučínova 2) a na samom vrchole rebríčka gymnázií sa ocitla Škola pre mimoriadne nadané deti – Gymnázium na Teplickej 7 v Bratislave.

Najlepšie nitrianske základné školy

Najlepšie v hodnotení spomedzi základných škôl v Nitre dopadla Základná škola Topoľová 8, ktorá si odniesla hodnotenie 7,5, čim sa zaradila medzi školy s výbornými výsledkami žiakov. V rámci základných škôl v Nitrianskom kraji je však až na 10. mieste. a v celoslovenskom hodnotení základných škôl je na 92. priečke.

Druhou najlepšou základnou školou v Nitre je podľa hodnotenia Základná škola Nábrežie Mládeže 5, ktorá je spomedzi krajských škôl 12. najlepšia. Medzi slovenskými základnými školami sa jej ušlo 107. miesto. Trojicu uzatvára ZŠ Kniežaťa Pribinu, ktorá je 13. najlepšia základná škola v Nitrianskom kraji a 110. na celom Slovensku.

Najlepšie nitrianske stredné školy

Prejdime na stredné odborné školy a nitrianskych zástupcov, ktorí sa umiestnili najvyššie. Najlepšou strednou odbornou školou v Nitrianskom kraji a treťou najlepšou strednou školou na Slovensku je Spojená škola SPŠP.HA.ŠG, Slančíkovej 2, ktorá patrí medzi školy s vynikajúcimi výsledkami žiakov. Druhou najlepšou strednou školou v Nitre je Stredná zdravot. škola, Farská 23, ktorá je 17-ta najlepšia na Slovensku a tretia najlepšia v Nitrianskom kraji. Trojicu nitrianskych stredných škôl uzatvára SPŠ stavebná, Cabajská 4. V Nitrianskom kraji jej patrí 9. miesto, v celoslovenskom meradle 35. priečka.

Najlepšie nitrianske gymnáziá

Najlepšie gymnázium v Nitre je podľa hodnotenia Gymnázium Párovská 1, ktorému patrí 27. priečka v rámci Slovenska a druhé miesto v rámci Nitrianskeho kraja. Hneď za ním v rámci Nitrianskeho kraja je na treťom mieste Gymnázium Golianova 68, ktoré je na Slovensku 31. najlepšie gymnázium. V rámci Nitrianskeho kraja obsadilo SKŠ-Gymnázium sv. Cyrila a Metoda 6. miesto a v rámci Slovenska 51. priečku.

Upozornenie

INEKO upozorňuje, že hodnotenie výsledkov žiakov nezohľadňuje rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí) a nemeria ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom, a preto komplexne nevypovedá o kvalite školy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM