Lucia Lauková Samospráva

Poslanci opäť nehlasovali o 10-miliónovom úvere: Debate sa nevyhneme, hovorí primátor

Materiál o prijatí 10-miliónového úveru neprešiel cez poslancov ani druhýkrát. Hlasovanie odložili.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci opäť nehlasovali o 10-miliónovom úvere: Debate sa nevyhneme, hovorí primátor
8
Galéria

Nitre hrozí, že do konca roka nebude môcť uhradiť faktúry za projekty podporené fondami EÚ. Dôvodom sú podľa radnice meškajúce platby zo strany ministerstva kultúry. Mnohé faktúry by tak skončili ako neoprávnené výdavky a mesto by ich muselo zaplatiť z vlastného vrecka.

Chce si preto zobrať úver 10 miliónov eur na predfinancovanie faktúr. Poslanci však už dvakrát odmietli o predloženom materiáli rokovať. Argumentujú, že im chýbajú informácie a presné čiastky, ktoré mesto potrebuje.

Prečítajte si tiež

Nevyhnutný krok

Mesto má celkovo na realizované projekty schválený nenávratný finančný príspevok vyše 20 miliónov eur. Je medzi nimi napríklad Kreatívne centrum, Kino Palace či obnova Starého parku. Do konca septembra bolo na jednotlivé projekty poukázaných cez 4,5 milióna eur. „Nakoľko sa k 31.12.2023 končí obdobie financovania uvedených projektov, musí byť zostávajúca suma NFP uhradená dodávateľom prác bez ohľadu na skutočnosť, či prostriedky budú pripísané na účty jednotlivých projektov z externých zdrojov (EU + spolufinancovanie ŠR) alebo ich mesto uhradí z iných, návratných zdrojov financovania,“ stojí v dôvodovej správe mesta.

Prijatiu úveru sa podľa primátora mesto nevyhne. „Pokiaľ to budeme odkladať, tak urobíme problémy akurát tak zhotoviteľom a samým sebe. Je to krok, ktorý je nevyhnutný,“ povedal poslancom primátor Marek Hattas. Zároveň sa obáva, že mesto nakoniec nedostane vyplatené oprávnené výdavky z ministerstva „a budeme to musieť zaplatiť z vlastnej kasy, keď to budeme takto dlho naťahovať.“

Ide o čas

Žiadosť o predfinancovanie môže mesto podať do 15. novembra. Proces zosumarizovania podkladov však trvá minimálne týždeň.

„Čo nezaplatíme do konca roka, to všetko bude neoprávnené a budeme to musieť zaplatiť z vlastných zdrojov,“ uviedol Hattas.

Poslanec Igor Kršiak oponoval. Podľa jeho názoru má mesto čas a do 15. novembra nemusí nič platiť z vlastných zdrojov. „My sa správame zodpovedne voči ľuďom. Dneska nás žiadne sankcie od zhotoviteľov nedobehnú,“ povedal Kršiak. Poslanci uvažujú aj nad individuálnymi návštevami ministerstva kultúry a projektových manažérov, aby sa dozvedeli korektné informácie.

Primátor na zasadnutí 19. októbra avizoval, že kvôli tomuto materiálu zvolá mimoriadne zastupiteľstvo o týždeň.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
V Nitre pokračuje revitalizácia parku
8
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM