Lucia Lauková Správy Samospráva

Poplatok za rozvoj poslanci neschválili: V mestách nášho kraja ho nezavedú

Od novembra tohto roka nadobudne platnosť zákon o miestnom poplatku za rozvoj. V Nitrianskom kraji si nenašiel priaznivcov. Výnimkou nie je ani naše mesto.

Ilustračný obrázok k článku Poplatok za rozvoj poslanci neschválili: V mestách nášho kraja ho nezavedú
Foto: Rastislav Búgel

Zákon o miestnom poplatku za rozvoj nenašiel v Nitrianskom kraji priaznivcov. Poplatok za rozvoj sa jednotlivé mestá rozhodli nezavádzať. Krajské mesto Nitra podľa vyjadrenia z odboru daní a poplatkov momentálne neplánuje zavedenie poplatku za rozvoj.

Nechce ho Šaľa ani Topoľčany

Rovnako sa rozhodli aj mestskí poslanci v Šali, ktorí na septembrovom mestskom zastupiteľstve odsúhlasili nezavedenie poplatku za rozvoj. Primátor Topoľčian Peter Baláž skonštatoval, že mesto síce vie o možnosti prijať všeobecne záväzné nariadenie (VZN) pre oblasť rozvoja, po analýze súčasného stavu sa však pre rok 2017 neuvažuje s jeho prijatím. „Nepokladám za vhodné prijať toto VZN pre rok 2017, nakoľko je potrebné zvážiť negatívne dosahy pre občanov,“ povedal.

Sťaženie pre investorov

Podobne na zavedenie poplatku reagovalo aj vedenie mesta Komárno. „V Komárne sa nateraz neuvažuje o zavedení poplatku pre investorov. V meste je nedostatok pracovných miest a vedenie mesta nechce sťažovať prílev investícií a plánovanú investičnú činnosť zavedením poplatkov za rozvoj,“ skonštatoval hovorca mesta Róbert Králik.

Prínos pre veľké mestá

Oslovení zástupcovia miest v Nitrianskom kraji vidia najväčší problém zákona o miestnom poplatku za rozvoj, ktorý nadobúda účinnosť od 1. novembra tohto roka, v jeho dobrovoľnom zavedení. Záleží na konkrétnej obci či meste, či tento poplatok schválením VZN zavedie. Väčšina zástupcov samospráv sa obáva, že zavedením takéhoto poplatku by sa mesto či obec znevýhodnila oproti okolitým mestám, ktoré poplatok nezavedú. „Možno je podobný poplatok prínosom vo veľkom meste, kde nemajú problém získať investorov, no my sme vďační za každého jedného, ktorý sem zablúdi. A aj bez poplatku sa sem nikto nehrnie,“ skonštatoval primátor menšieho mesta na juhu Nitrianskeho kraja.

Cieľ nového zákona

Cieľom nového zákona je ustanoviť do samosprávnej pôsobnosti obcí finančný nástroj, ktorý si každá obec zavedie na základe dobrovoľnosti vlastným všeobecne záväzným nariadením. Tento nástroj má mať príjmovú, rozvojovú a protikorupčnú funkciu. Poplatok za rozvoj, ktorý bude príjmom obce, bude slúžiť ako jeden zo zdrojov na vybudovanie potrebnej infraštruktúry.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM