Správy

Pomáhajú ľuďom v núdzi: Na nitrianskej tržnici otvorili dobročinný bazár

Dobročinný bazár na tržnici má veľký úspech. Výťažkom z predaja vecí za symbolickú cenu pomáhajú ľuďom v hmotnej núdzi.

Ilustračný obrázok k článku Pomáhajú ľuďom v núdzi: Na nitrianskej tržnici otvorili dobročinný bazár
8
Galéria
Zdroj: Alena Letková

Ak chodíte na Mestskú tržnicu v Nitre, možno vám niečo hovorí názov Podaj mi ruku-Nitra. Práve tam totiž sídli charitatívne občianske združenie, ktoré pomáha ľuďom v núdzi.

Dobročinný bazár

„Mnohí ľudia nás už poznajú a podporujú už 7 rokov,“ povedala zakladateľka a štatutárka združenia Alena Letková. Ako prezradila, novinkou je malý „Dobročinný bazárik“ na tržnici. Nachádza sa na 1. poschodí, za Školáčikom.

„Tu ponúkame darované knihy a rôzne vecičky za symbolické 1 euro. Týmto výťažkom pomáhame nielen ľuďom v núdzi, ale dávame veciam druhú šancu a využitie. Bazárik má u ľudí veľký úspech,“ hovorí pani Alena.

Bazárik je otvorený v pondelok a v stredu od 10.00 do 16.00 a v piatok od 9.00 do 17.00 hodiny.

Občianske združenie funguje nezištne na báze dobrovoľnosti. „Vypomáhajú nám dobrovoľníci, študenti aj aktivační pracovníci, za čo sme im nesmierne vďační. Pomáhame nielen sociálne slabším rodinám, ale podporujeme aj choré detičky predajom ručných výrobkov. Môžete nás stretnúť na rôznych podujatiach, v parku, na námestí, v OC MLYNY, OC Centrum, na Agrokomplexe či rôznych jarmokoch,“ vymenúva zakladateľka združenia.

Prečítajte si tiež

Pomôcť môžete aj vy

Darovaním vecí môžete pomáhať aj vy. „V našom infocentre zbierame darované veci ako ošatenie, hračky, knihy, školské potreby, bytový a spotrebný tovar, kabelky, bižutériu, drogériu a trvanlivé potraviny, proste všetko čo je ešte dobré a poslúži. Dávame veciam druhotné využitie a zároveň tým iným pomáhame,“ priblížila pani Alena. Výzvy na darovanie uverejňuje združenie aj na sociálnej sieti.

Základným pravidlom je, aby boli veci čisté, nepoškodené a neboli zastaralé. „Myslíme si, že v tejto ťažkej dobe je obzvlášť potrebné podať pomocnú ruku tým, ktorí to potrebujú. Nevieme, kedy sa môže stať v rodine nešťastie, niekto ochorie alebo ostane bez práce a už je problém. Nie je hanba požiadať o pomoc,“ hovorí pani Alena.

Za roky pôsobenia v občianskom združení stretla spolu s dobrovoľníkmi veľa ľudí a riešili neľahké životné situácie v rodinách.

„Pomohli sme osamelým matkám, invalidným dôchodcom, prichádzajú k nám viacpočetné rodiny, ľudia bez domova. Počas pandémie sme rozdávali rodinám najmä respirátory, dezinfekčné prostriedky a potraviny,“ priblížila Alena Letková, zakladateľka združenia Podaj mi ruku-Nitra.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Dobročinný bazárik na Mestskej tržnici v Nitre
8
Galéria
Zdroj: Alena Letková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM