Správy

Je šťastná, keď pomáha: Na Katku z Nitry sa obracajú ľudia v najťažších chvíľach

Katarína Bojkovská založila pred pár rokmi v Dražovciach občianske združenie. Spolu so svojou rodinou pomáha ľuďom, ktorí sa aj kvôli pandémii ocitli v ťažkej situácii.

Ilustračný obrázok k článku Je šťastná, keď pomáha: Na Katku z Nitry sa obracajú ľudia v najťažších chvíľach
10
Galéria
Zdroj: Pomahajko O.z.

Občianske združenie Pomáhajko funguje v Dražovciach od roku 2019. Založila ho Katarína Bojkovská. S prácou jej pomáha jej rodina i blízki priatelia.

Ako hovorí, svoju činnosť v občianskom združení neberie ako prácu. „Beriem ju ako súčasť môjho života. Túžim medzi ľuďmi vytvoriť reťaz spolupatričnosti. Pomáhajú mi rôzni ľudia, kamarátky. Spoznala som veľa úžasných ľudí. Spoznala som ľudí, ktorí majú sami starosti a napriek tomu pomáhajú,“ povedala Katarína.

V rozhovore nám porozprávala viac o združení i o ľuďoch, ktorým pomáha, o svojich najkrajších zážitkoch i o tom, čo si cenní na ostatných.

Prezraďte nám, o aké združenie ide?

Toto združenie je združenie rodinného typu. V združení pomáha môj manžel Samuel Bojkovský, moja mamina, sestra, brat, moja suseda s manželom, ktorá je členom a moje dve deti Marco a Samuel, ktorí za túto činnosť získali ocenenie Srdce na dlani za dobrovoľníctvo v kategórii do 18 rokov

Ako pomáhanie funguje?

Združenie funguje na princípe pomáhania si medzi ľuďmi. Ľudia nám prinesú oblečenie, potraviny, alebo drogériu a my to posunieme tam, kde je to momentálne potrebné. V združení recyklujeme oblečenie, posúvame ho mamičkám, ktoré sú napríklad samoživiteľky. Oblečenie a potraviny darujeme deťom, dôchodcom, ľudom v núdzi. Podporujeme detské domovy, zariadenia sociálnych služieb a rodiny, ktoré majú detičky s postihnutím. V rámci svojich činností sa staráme aj o mestskú časť Nitry Dražovce.

Aké aktivity máte v tomto smere?

Zbierame odpadky v lese a v okolí kostolíka, ktorý je pýchou tejto obce. Organizujeme tvorivé dielne pre deti a dôchodcov, kde sa medzi nich snažíme integrovať deti a osoby s postihnutím. Nakoľko moja sestra je mentálne postihnutá, mám blízko k ľudom s postihnutím.

„Mojím snom je, aby títo ľudia boli súčasťou spoločnosti. Aby deti, ktoré sú zdravé vedeli, že medzi nami sú aj deti, ktoré sú iné, no sú výnimočné a skvelé.“

Ako fungujete počas pandémie? Obracia sa na vás viac ľudí s prosbou o pomoc?

Počas pandémie sme oblečenie zbierali len sporadicky, podľa možností. Všetko však závisí od situácie. Počas prvej vlny sme organizovali charitatívnu burzu. Počas tejto vlny sme zaznamenali omnoho viac ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Obracia sa na nás veľmi veľa ľudí, ktorí prišli o prácu. Naše združenie tento rok môže prvýkrát zbierať dve percentá. Pretože nemáme dostatok financií na pomoc a sme závislí na finančných daroch od ľudí, za čo sme im veľmi vďační. Stále tvrdím, že je to pomoc ľudia ľudom. Počas tejto pandémie nám pomáhali ľudia aj finančne, aby sme mali financie na balíky, ktoré posielame.

Viete zrátať, koľkým ľuďom ste už takto pomohli?

Je ich veľmi veľa. Pomohli sme mamičkám, ktoré opustili priatelia ešte počas tehotenstva. Pomáhame rodine, kde obaja rodičia sú invalidi a starajú sa o syna. Rodine, kde je viac detí a mamina pracuje. Dôchodcom, ktorí sú napríklad onkologickí pacienti. Dôchodcom, ktorí žijú sami z dôchodku. Posielame balíky rodinám, kde sú aj zdravotne postihnuté deti, kde sú mentálne postihnuté deti. V decembri sme zhodnotili, že za rok sme poslali 60 balíkov a pomohli sme zhruba tridsiatim ľudom, s ktorými sme sa osobne stretli.

Aké najkrajšie zážitky vám táto práca priniesla?

Pre mňa je každé stretnutie zážitok. Moja spriaznená duša, ktorá pomáha ľudom, herečka Janka Lieskovská, podarovala televízor dôchodcom, tešili sa. Vybavil sa notebook pre chlapca, neskutočne sa tešil. Priniesla som deťom do rodiny plienky a oblečenie a tešili sa. Toto všetko teší aj mňa.

Pomohli sme dievčaťu a priniesli sme jej plnú vlečku dreva na zimu a neskutočne sa tešila. Podarovali sme zimné oblečenie ľudom, ktorí nemali nič teplé. Mám veľké množstvo zážitkov. Keď ľudia prinesú potraviny, drogériu, to ma vždy tak dojme. Dojme ma, keď mi niekto s obdarovaných pošle peknú správu, niekedy mi pošlú aj darček ľudia, ktorým som pomohla, čo si cením, pretože sami majú málo. Mám veľa krásnych zážitkov.

„Vlastne najviac ma vždy dojmú moje deti, keď mi pomáhajú pomáhať. Keď mi nosia vrecia s oblečením, roznášajú so mnou oblečenie a potraviny, som im vďačná. Celej mojej rodine. V združení mi pomáhajú aj iné deti z našej obce.“

Aké plány má združenie do budúcna?

Veríme, že vyzbierame dostatok percent, aby sme mohli pomáhať. Chcem robiť tvorivé dielne pre deti, dôchodcov a osoby s postihnutím. Chcela by som zorganizovať charitatívnu burzu, aby sme mali financie pre pomoc. Stanovy sme si rozšírili o starostlivosť o obec, takže chceme viac skrášliť obec. Plánujem rôzne posedenia a stretnutia, kde by som chcela aj mnohým mamičkám pomáhať s deťmi v oblasti špeciálnej pedagogiky.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Prečítajte si tiež

Občianske združenie Pomáhajko z Dražoviec
10
Galéria
Zdroj: Pomahajko O.z.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM