Správy

Pokrok v Nitre: Nemocnica začala liečiť Parkinsona najmodernejšou metódou

Do Nitry prišla najmodernejšia liečba Parkinsonovej choroby na Slovensku. Pacienti museli doteraz za terapiou cestovať.

Ilustračný obrázok k článku Pokrok v Nitre: Nemocnica začala liečiť Parkinsona najmodernejšou metódou
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Fakultná nemocnica v Nitra začala pacientov s Parkinsonovou chorobou liečiť najmodernejšou metódou. Je ňou tzv. hlboká mozgová stimulácia, apomorfínová pumpa a duodopová pumpa.

Uvedená liečba pokročilej Parkinsonovej choroby bola donedávna doménou len univerzitných pracovísk.

Prečítajte si tiež

Prvá pacientka

V júni tohto roku sa tímu neurológov z nitrianskej nemocnice pod vedením prednostu kliniky Gabriela Hajaša podarilo zaliečiť duodopovou pumpou prvú pacientku.

„Jednalo sa o 81-ročnú pani, ktorá trpí na pokročilú Parkinsonovu chorobu už niekoľko rokov a konvenčná perorálna liečba už nemala efekt,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec.

Princíp liečby

Branislav Veselý, ktorý pacientku lieči, nám bližšie popísal princípy tejto liečby. „Terapia duodopou spočíva v zavedení tenkej sondy cez brušnú dutinu do žalúdka až do tenkého čreva. Následne sa napojí externá pumpa, ktorá dodáva kontinuálnu dávku levodopy do tenkého čreva a tak výrazným spôsobom zlepší symptómy pokročilej Parkinsonovej choroby“.

Na terapii duodopou sa okrem neurológov podieľal aj tím gastroenterolo­gickej ambulancie pod vedením doktora Tomáša Štrpku.

Nitrianska neurologická klinika sa týmto zaradila medzi popredné slovenské pracoviská, ktoré zabezpečujú pre pokročilých parkinsonikov najmodernejšiu liečbu. Pacienti z nášho regiónu už nemusia cestovať za týmto účelom do Bratislavy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM