Rôzne

V Nitre nuda nehrozí: Pod Zoborom odštartovali trojdňové celomestské slávnosti, FOTO

Úcta k cyrilo-metodskej a veľkomoravskej tradícii a hold výnimočným historickým i súčasným osobnostiam sú hlavnou myšlienkou trojdňových osláv Nitra, milá Nitra, ktoré sa v nedeľu začali v meste pod Zoborom.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre nuda nehrozí: Pod Zoborom odštartovali trojdňové celomestské slávnosti, FOTO
34
Galéria

Rovnomenná hymnická pieseň a nitrianska znelka je jednotiacim rámcom pre Pribinove a Cyrilo-metodské slávnosti, ktoré obyvatelia mesta slávia aj ako svoje dni Nitranov, povedal primátor Marek Hattas.

Putovanie veriacich

Slávnosti sú už niekoľko rokov súčasťou programovej ponuky Cyrilo-metodskej cesty, ktorá v minulom roku získala certifikát Rady Európy a zaradila sa medzi jej 48 kultúrnych miest. Počas tohtoročných slávností smerujú do Nitry účastníci Veľkého letného putovania ku cti sv. Cyrila a Metoda z Velehradu do Nitry. Na cestu sa vydali 27. júla a počas ôsmich dní prekonajú vyše 200 kilometrov po trase Velehrad – Staré Město – Uherské Hradiště – Pašovice – Bojkovice – Trenčín – Bojná – Topoľčany – Solčany – Kostoľany pod Tribečom – Nitra. Symbolickým živým mostom tak prepoja centrá uchovávajúce veľkomoravskú a cyrilo-metodskú tradíciu.

K pútnikom z Velehradu sa v pondelok 4. júla pripojí tradičné nitrianske putovanie z Dražoviec na Nitriansky hrad. Tam spolu s historickým sprievodom Pribinovej Nitrawy vytvoria pri pamätníku Proglas živé logo Cyrilo-metodskej cesty.

TIP: Kompletný program slávností nájdete po kliknutí na TENTO odkaz!

Prečítajte si tiež

Bohatý program

Súčasťou trojdňových osláv je množstvo kultúrnych podujatí vrátane galakoncertu Slovenskej filharmónie a galaprogramu SĽUK-u. Historickú líniu slávností predstavujú výstavy v Ponitrianskom múzeu i historický festival Pribinova Nitrawa.

Vzácne kultúrne dedičstvo spoznajú návštevníci prostredníctvom komentovaných prehliadok, prednášok, cykloprehliadok a divadelných predstavení s historickou tematikou v netradičných priestoroch. Výnimočnou príležitosťou je návšteva biskupského paláca, ktorý je verejnosti sprístupnený jedenkrát v roku – na sviatok Cyrila a Metoda počas Dňa otvorených dverí.

Tradičné remeslá ožili na Nitrianskom jarmoku spolu s nitrianskym korzom, ktoré ponúka hudobný, divadelný i literárny program pre všetky vekové kategórie. Program slávností vyvrcholí Cyrilo-metodskou národnou púťou na Svätoplukovom námestí, kde sa uskutoční liturgická slávnosť. Hlavným celebrantom bude košický arcibiskup metropolita Bernard Bober.

V priloženej galérii si môžete pozrieť zábery z Nitrianskeho jarmoku!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Nitriansky jarmok 2022
34
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM