Lucia Lauková Správy

Podozrenie na koronavírus aj v Nitre: Nemocnica už má výsledky

Na testovanie putovali vzorky aj z nitrianskej nemocnice. Lekári mali podozrenie na koronavírus.

Ilustračný obrázok k článku Podozrenie na koronavírus aj v Nitre: Nemocnica už má výsledky
Zdroj: Dnes24.sk

Koronavírus postavil do pozoru v posledných dňoch aj Slovensko. Výnimkou nie je ani mesto pod Zoborom.

Podozrenie sa objavilo u jedného z pacientov, ktorého hospitalizovali v nitrianskej nemocnici. Ako potvrdila hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Nitre Tatiana Timková, lekári nenechali nič na náhodu a vzorky poslali na testovanie.

„V prípade jedného pacienta bolo preverované podozrenie na koronavírus, ktoré sa však nepotvrdilo. Výsledky boli negatívne. U žiadneho ďalšieho pacienta sme podozrenie na koronavírus neriešili,“ ubezpečila hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková.

Podozrenia sa nepotvrdili

Na nohy postavila hrozba nákazy aj ďalšie slovenské nemocnice. U žiadneho z pacientov našťastie zatiaľ infekciu nepotvrdili. Podľa najnovších informácií dvaja pacienti, ktorí sa nachádzajú v martinskej nemocnici, sú v poriadku a výsledky s podozrením na koronavírus sú negatívne, pacienti ho nemajú.

S podozrením na koronavírus ležala pacientka aj v ružomberskej nemocnici. Ani u nej našťastie výsledky ochorenie nepotvrdili.

Hrozba šírenia nákazy sa už dotkla aj poštového trhu. Slovenská pošta od utorka (4. 2.) dočasne pozastavuje prijímanie medzinárodných listových zásielok, balíkov a zásielok EMS (Expres Mail Servis) s doručením do Číny, Macaa a Hongkongu.

„Toto opatrenie uplatňuje Slovenská pošta rovnako ako ostatné štáty sveta v súvislosti so zrušením alebo zmenou letov medzinárodných leteckých prepravcov z alebo do Číny, ktorých snahou je tak zamedziť šíreniu koronavírusu,“ objasnila Rovenská.

Kde sa vzal?

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR môžu byť pôvodcom nákazy zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan. Podľa predpokladov sa ľudia nakazili kontaktom so živými zvieratami, ktoré sa predávajú aj na spomenutom trhu.

Príznaky sú podľa hygienikov podobné ako pri chrípke, a to teplota nad 38 °C, kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov či sťažené dýchanie. „Pri komplexnejšom vyšetrení býva prítomný RTG nález – zápal pľúc. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu sa udáva 2 až 14 dní,“ dodáva ÚVZ SR.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM