Lucia Lauková Správy

Podniky s občerstvením na Mostnej prichádzajú o zisk: Musia zatvárať skôr ako bary

Na Mostnej ulici v Nitre žije viacero prevádzok najmä z nočného života. Nové zatváracie hodiny robia starosti prevádzkovateľom.

Ilustračný obrázok k článku Podniky s občerstvením na Mostnej prichádzajú o zisk: Musia zatvárať skôr ako bary
Zdroj: TASR

Prevádzkovateľom večierok a ďalších zariadení s občerstvením na Mostnej ulici v Nitre sa nepáči návrh nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré má upravovať prevádzkovú dobu ich podnikov. Otváracie hodiny, ktoré mesto navrhlo, považujú niektorí podnikatelia a firmy za diskriminačné.

Zarábajú až po polnoci

Podľa znenia platného VZN musia majitelia prevádzok s občerstvením zatvárať skôr ako diskotéky a bary. V liste adresovanom mestu konštatujú, že nariadenie mesta zasahuje do ich práv a slobôd. Majitelia prevádzok na Mostnej ulici v ňom pripomínajú, že sídlia v lokalite, kde sa koncentruje nočný život Nitry a príliš skoré zatváranie podnikov s občerstvením je pre nich likvidačné. „My začíname zarábať až po polnoci. Pre nás je aj jedna hodina dôležitá," povedal na rokovaní mestského zastupiteľstva prevádzkovateľ pizzerie Ján Krišanda.

Alkohol nepredávajú

Podľa súčasného znenia VZN môžu byť večierky a prevádzky s občerstvením otvorené v pondelok až sobotu od 6. hodiny ráno do 2. hodiny nasledujúceho dňa a v nedeľu od 6. do 24. hodiny. Ich prevádzkovatelia od mesta žiadali, aby mohli mať v nedeľu otvorené do jednej hodiny ráno, v pondelok a vo štvrtok do 2. hodiny a v utorok, v stredu, v piatok a v sobotu do 5. hodiny ráno. „V našich prevádzkach sa nepredáva žiadny alkohol, čiže u našich zákazníkov nevzniká žiadna agresivita. Naopak, hladný človek – zlý človek. O 4. hodine ráno vyjde do ulíc veľké množstvo ľudí, ktorých kapacitne taxíky nevedia zobrať domov a tým vznikajú problémy na ulici. Je prínosom pre mesto, aby naše prevádzky pomohli rozbiť túto masu ľudí čakajúcu na uliciach," konštatujú podnikatelia vo svojom liste.

Jednotné pravidlá

Podľa prednostu mestského úradu Igora Kršiaka sa radnica snaží vytvoriť jednotné pravidlá fungovania podnikateľských prevádzok na celom území mesta. „Nie je veľmi šťastné nabiehať na nejaké špecifické požiadavky. Podnikateľských zámerov a prevádzok je veľmi veľa a každý sa cíti byť dotknutý. My sme sa v návrhu snažili brať ohľad hlavne na verejnosť, ktorú ruší hluk. Neexistuje špecifikácia Mostnej ulice, nemá žiadny status nočnej lokality. My sme sa snažili pripraviť rovnaké podmienky pre všetkých podnikateľov a chceme sa zamerať na úpravu prevádzkového času s ohľadom na verejný poriadok, čistotu a slušný život v meste a nie len na podnikateľské zisky," skonštatoval Kršiak.

Návrh prerokujú

Ako pripomenul, mesto zmenami vo VZN reagovalo aj na požiadavky polície, ktorá navrhla, aby sa zrovnoprávnili všetky prevádzky a mali rovnaké zatváracie časy. „Aby mohli registrovať a prípadne kontrolovať ľudí, ktorí z nočných podnikov odchádzajú domov. Aby sa im netrhali v rôznych časoch na malé skupinky. Toto sledujeme aj v našich úpravách VZN," zdôraznil Kršiak.

V návrhu VZN sa prevádzková doba zariadení s občerstvením zosúladila s diskotékami a barmi. Podľa nových pravidiel bola na celom území mesta stanovená v pondelok až štvrtok do 3. hodiny, v piatok a sobotu do 4. hodiny a v nedeľu do 24. hodiny. Po diskusii s prevádzkovateľmi podnikov sa však napokon poslanci rozhodli návrh VZN stiahnuť na dopracovanie. Rokovať o ňom majú opäť na svojom júlovom zasadnutí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM