Správy

Podhájska mala vypúšťať vodu z bazénov odpadovými rúrami: Časť potoka je mŕtva!

Téma termálneho kúpaliska Podhájska nemá konca kraja. Do miestneho potoka mali vypúšťať vodu z bazénov. Zazneli aj ďalšie obvinenia.

Ilustračný obrázok k článku Podhájska mala vypúšťať vodu z bazénov odpadovými rúrami: Časť potoka je mŕtva!
4
Galéria

Kúpalisko v Podhájskej vypúšťalo znečistenú vodu z bazénov odpadovými rúrami do miestneho potoka Liska a odtiaľ do rieky Žitava bez povolenia.

Časť potoka, kam sa vypúšťali bazény, je mŕtva. Na tlačovej konferencii o tom informoval šéf enviropolície Mário Kern.

Obvinenie zatiaľ v tomto prípade vznesené nebolo. Momentálne prebiehajú znalecké posudky a výsluchy osôb. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) očakáva, že polícia nebude robiť prieťahy a čo najskôr prípad objasní.

Prevádzkovateľ mal bez povolení odoberať geotermálnu vodu z vrtu, vytvoril si na to techniku, pripojil sa na vrt, používal vodu, a následne vypúšťal do vodného toku. „Liska je od ústia, odkiaľ sa vypúšťali bazény, až po jej ústie do rieky Žitava v podstate mŕtvy,“ podotkol Kern. Znalecké dokazovanie ukázalo, že sa tam nachádzajú mikroorganizmy, ktoré žijú vo veľmi špecifických podmienkach. Nad výpusťou ide o normálny potok, kde žijú ryby a obojživelníky, dodal Kern.

Ostáva zatvorené

Vyšetrovanie sa týka aj ekonomickej oblasti. Kern priblížil, že sa zisťuje, aké množstvo vody bolo z vrtu odoberané, či boli splnené podmienky na to, aby prevádzkovateľ platil štátu za odber vody.

„Neboli štátu uhradené všetky finančné prostriedky, ktoré mu mali byť za odber vody uhradené,“ hovorí Kern s tým, že aj Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) zistila, že z vrtu bola odoberaná voda nad rámec. Ďalším problémom je, že meranie odobratej vody nie je vykonávané korektne. „Ako môže prevádzkovateľ uhradiť tú sumu za geotermálnu vodu, keď on ju vlastne ani nevie odmerať,“ doplnil.

Zároveň pripomína, že kúpalisko v Podhájskej polícia nezatvorila.

Nesplnilo podmienky na to, aby mu okresný úrad vydal povolenie na otvorenie. „Neviem povedať za prevádzkovateľa, kedy splní podmienky a bude vedieť prevádzkovať kúpalisko. Keď dodrží pravidlá, tak bude môcť pokračovať,“ povedal šéf enviropolície.

Aktuálne zo Slovenska

Budaj poukazuje na to, že stanovisko ku kúpalisku musí zaujať aj Úrad verejného zdravotníctva SR. Skonštatoval, že Podhájska musí zosúladiť konštrukciu, musí mať chladiace bazény a musí zabezpečiť ochranu ľudí. Envirorezort bude v prípade kúpaliska postupovať striktne podľa zákona, deklaruje minister.

Platnosť vypršala

SIŽP tvrdí, že kúpalisko Podhájska nemá oprávnenie čerpať vodu z geotermálneho vrtu a využívať ju v bazénoch. Inšpekcia zahájila v auguste 2019 hlavný štátny vodoochranný dozor v spoločnosti GEO TERMÁL Podhájska. Inšpektori spoločnosti uložili pokutu 128 978 eur, ktorá sa však odvolala.

Počas druhostupňového odvolacieho konania sa zistilo, že jedno z predložených rozhodnutí, týkajúce sa oprávnenia čerpať vodu z geotermálneho prameňa, bolo pozmenené, a jeho platnosť vypršala v roku 1994.

Vodu z geotermálneho vrtu využívajú štyri spoločnosti – GEO TERMÁL Podhájska, ktorá je aj vlastníkom vrtu, Termálne kúpalisko Podhájska, firma Lendel, prevádzkujúca dva penzióny, a spoločnosť Slovkvet.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Úspech Slovenskej inšpekcie životného prostredia Využívanie termálnej vody v bazénoch kúpaliska Podhájska v okrese Nové...

Posted by Ministerstvo životného prostredia SR on Tuesday, June 1, 2021
Zásah polície v Podhájskej
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM