Lucia Lauková Správy

Pod jeho korunou kvitli aj mnohé prvé lásky: Patrí k víťazom ankety Strom roka

Tento nádherný strom zaujal nielen svojim zjavom ale i príbehom. V ankete Strom roka sa umiestnil na prvých priečkach.

Ilustračný obrázok k článku Pod jeho korunou kvitli aj mnohé prvé lásky: Patrí k víťazom ankety Strom roka
Zdroj: Nadácia Ekopolis

Tretie miesto v ankete Strom roka 2016 získal s počtom hlasov 1929, Pagaštan konský z Malého Cetína v okrese Nitra. Do ankety bolo prihlásených v tomto roku 50 stromov. Do finále sa dostalo 12 krásnych drevín.

Úspešný aj dub zo Šurianok

Stromom roka sa stal platan z Budatína, ktorý získal 2 488 hlasov a druhé miesto patrí lipe malolistej zo Spišského Bystrého, ktorá získala 2034 hlasov. Do finálovej dvanástky sa prebojoval ešte jeden strom z nitrianskeho okresu. Dub cerový zo Šurianok si takisto zaslúži našu pozornosť. Umiestil sa na 6. priečke s počtom hlasov 1451. Ako sa píše na webe ankety o poradí finalistov rozhodlo rekordných 19 285 hlasov.

O celoslovenskom víťazovi sa viac dozviete v článku: FOTO: Poznáme najkrajšiu zelenú krásu. Titul Strom roka získal budatínsky platan

Láska pod jeho korunou

Pagaštan konský z Malého Cetína púta pozornosť už na prvý pohľad. Dlhých 165 rokov rastie v parku pri kostole v Malom Cetíne. Obvod kmeňa je 307 cm a výška pekných 20 metrov. Nielen jeho zjav je zaujímavý. K tomuto stromu sa viaže aj viacero príbehov. „V minulosti bol pod gaštanom park, kde sa hrávali deti, stretávali dôchodcovia, dokonca sa konali i zábavy – a všetci pod ním tancovali. Asi niet páru v obci, ktorý by pod gaštanom nemal rande a asi každá dievčina v obci dostala aspoň raz pusu pod týmto gaštanom,“ stojí v popise stromu z Malého Cetína.

Chýba mu spriaznená duša

Ako sa ďalej uvádza na webe súťaže napriek tomu, že každoročne je krásne zakvitnutý, plody nemal ani raz. „Medzi obyvateľmi sa traduje, že mu chýba spriaznená duša, priateľ – najbližšie veľké stromy, resp. gaštany sú vzdialené 200 až 300 m,“ píše na webe ankety Strom roka. Za tretie miesto udelila nadácia Ekopolis stromu 300 eur, ktoré budú použité na jeho ošetrenie.

FOTO: Pod jeho korunou kvitli aj mnohé prvé lásky. Patrí k víťazom ankety Strom
2
Galéria
Zdroj: Nadácia Ekopolis
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM