Lucia Lauková Správy

Počítačoví experti zavítali na školy v Nitrianskom kraji: Žiakov zoznamujú s robotikou

Niekoľko základných škôl v Nitrianskom kraji navštevuje tím počítačových expertov a dobrovoľníkov. Ich úlohou je podporiť záujem o robotiku a programovanie už u detí.

Ilustračný obrázok k článku Počítačoví experti zavítali na školy v Nitrianskom kraji: Žiakov zoznamujú s robotikou
Zdroj: Dnes24.sk

Žiaci základných škôl v Nitrianskom kraji dostali možnosť vyskúšať si na vlastnej koži robotiku. V rámci roadshow Robotika a kódovanie navštevuje 11 základných škôl tím počítačových expertov a dobrovoľníkov, ktorí žiakom hravou formou pomocou LEGO robotov, virtuálnej reality, droidov Sphero či tzv. Leap Motion predvádzajú, že informačné technológie nie sú len serióznym biznisom, ale aj veľmi zábavným svetom.

„Hra sa môže stať dobrým základom pre štart úspešnej kariéry. Tím TalentumSAP, ktorý už roky úspešne reprezentuje Slovensko vo svetových finále robotickej súťaže First LEGO League (FLL), vychoval viacero šikovných mladých ľudí, ktorí už dnes študujú v prestížnych zahraničných školách. A preto sa usilujeme, aby sme už deti v základných školách získali pre robotiku či programovanie. Toto je budúcnosť, ktorá im ponúka obrovskú perspektívu,“ skonštatoval generálny riaditeľ SAP Labs Slovakia Ján Ružarovský.

Propagácii robotiky v základných školách sa počas Európskeho týždňa programovania druhý rok venuje bratislavské globálne vývojové laboratórium spoločnosti SAP v spolupráci s občianskym združením FLL Slovensko. Spoločne chcú deti nielen zabaviť, ale aj podporiť ich prirodzený záujem o moderné technológie. „Na takýchto podujatiach sa dá výborne sledovať, k čomu majú vzťah. Okrem toho pri spoločnom skladaní robotov rozvíjajú logické myslenie či tímovú spoluprácu,“ tvrdí Lenka Vatrálová, učiteľka matematiky a informatiky v Základnej škole na Škultétyho ulici v Nitre. „Podporuje to aj ich manuálne zručnosti a, samozrejme, motivuje. Sme radi, že naše vzdelávacie aktivity, ako sú napríklad krúžky programovania, dopĺňajú aj podobné akcie firiem,“ doplnil ju kolega Ivan Runák z nitrianskej ZŠ kniežaťa Pribinu.

SAP organizuje roadshow Robotika a kódovanie v rámci iniciatívy Meet and Code, ktorá podporuje digitálne vzdelávanie mládeže v 22 európskych krajinách. Meet and Code je súčasťou projektu EU Code Week, ktorý sa začal 6. októbra a potrvá do 21. októbra. Jeho cieľom je učiť mladých ľudí kódovať a programovať. Vzdelávacie aktivity sú cielené na vekovú kategóriu osem až 24 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM