Lucia Lauková Správy

Počet ľudí s chrípkou stúpa: V Nitrianskom kraji hlásia stovky chorých

Čakárne u lekárov sa posledné týždne zapĺňajú novými pacientmi. V Nitrianskom kraji stúpa od začiatku školského roka počet chorých.

Ilustračný obrázok k článku Počet ľudí s chrípkou stúpa: V Nitrianskom kraji hlásia stovky chorých
Zdroj: TASR

Chorobnosť na chrípku v Nitrianskom kraji je už niekoľko týždňov na vzostupe. Kým v posledný prázdninový týždeň trpelo týmto ochorením 116 ľudí, v nasledujúcich týždňoch už Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Nitre evidoval stovky ochorení na chrípku.

Najmarkantnejší nárast chorobnosti bol hneď v prvý týždeň školského roka, keď chorobnosť stúpla o 75 percent. Jej nárast pokračoval aj v uplynulom kalendárnom týždni, keď bolo hlásených 6351 akútnych respiračných ochorení.

Z tohto počtu šlo o chrípku a chrípke podobné ochorenia v 553 prípadoch. „Predstavuje to nárast chrípky o 13,6 percenta oproti predchádzajúcemu kalendárnemu týždňu,“ informoval RÚVZ.

Najviac chorých bolo v skupine nula až päťročných detí. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 101 osôb. Z celkového počtu hlásených ochorení bolo 59,4 percenta zápalov prínosových dutín, 9,9 percenta zápalov pľúc a 30,7 percenta zápalov stredného ucha. Ochorenia hlásilo 68 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 53 percent lekárov pre dospelých.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM