Správy

Po BÚRKACH v Nitre je situácia STABILIZOVANÁ: Státisícové ŠKODY

Po stredajších intenzívnych búrkach a prívalových lejakoch si mesto pod Zoborom vydýchlo. Počasie sa upokojilo a v meste sa dáva dokopy, čo sa dá.

Ilustračný obrázok k článku Po BÚRKACH v Nitre je situácia STABILIZOVANÁ: Státisícové ŠKODY
4
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra

Situácia v Nitre je po prudkých dažďoch a búrke, ktoré zasiahli mesto v stredu (26. 6.) v podvečerných hodinách, zastabilizovaná. Potvrdil to primátor Marek Hattas. Podľa jeho slov sú v teréne stovky ľudí, ktorí pracujú na odstránení následkov živelnej pohromy.

Viac ako 100 ml zrážok

V stredu do 21.00 h padlo v Nitre 86 milimetrov zrážok. „Naša kanalizačná sieť na toto nebola stavaná,“ poznamenal primátor a dodal, že „cez noc toto číslo prekročilo 100 milimetrov. To je za niekoľko hodín obrovský a bezprecedentný objem dažďovej vody.“.

Množstvo vody vyrazilo kanalizačné poklopy, vytopená je Základná škola kniežaťa Pribinu, kreatívne centrum na Martinskom vrchu, časť parku, ale aj bytové domy a nebytové priestory. Škody počíta radnica aj inde. „Nový park je celý pod vodou, časť detského ihriska v Starom parku sme uzavreli, mimo je strojovňa na kúpalisku, zatopené máme kultúrne domy,“ dodal primátor.

Uzavreté jazdné pruhy

Najväčším problémom je podľa slov primátora poškodený asfalt na križovatke pri OC Mlyny. „Cesta je v správe Slovenskej správy ciest, práce koordinujeme s Okresným úradom v Nitre. Jazdné pruhy sú tam aktuálne obmedzené, robíme všetko pre to, aby sme dali križovatku čo najskôr do pôvodného stavu,“ povedal Hattas. Pred jej spustením do prevádzky bude potrebné urobiť pod križovatkou monitoring kanalizácie.

Spôsobené škody na mestskom majetku sa pohybujú rádovo v státisícoch, vyčíslil primátor. Mesto rieši situáciu v spolupráci s okresným úradom tak, aby boli škody prefinancované mestu v rámci krízovej situácie. Časť škôd bude radnica riešiť cez poistky.

ℹ️ RIEŠIME ŠKODY PO EXTRÉMNEJ BÚRKE ℹ️ Od včerajšieho popoludnia sú stovky ľudí z mestského úradu aj z ďalších zložiek...

Posted by Mesto Nitra on Thursday, June 27, 2024

Prečítajte si tiež:

Búrky narobili v Nitre problémy
13
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM