Lucia Lauková Kultúra

Pešiu zónu roztancovali stovky folkloristov: Začala sa Akademická Nitra, FOTO

V Nitre sa začal 41. ročník medzinárodného akademického festivalu folklórnych súborov Akademická Nitra. Predstaví sa na ňom vyše 600 účinkujúcich z 12 slovenských folklórnych súborov a piatich súborov zo zahraničných univerzít.

Ilustračný obrázok k článku Pešiu zónu roztancovali stovky folkloristov: Začala sa Akademická Nitra, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR

Vystúpením folklórnych súborov na pešej zóne v Nitre sa v utorok začal 41. ročník medzinárodného akademického festivalu folklórnych súborov Akademická Nitra. Predstaví sa na ňom vyše 600 účinkujúcich z 12 slovenských folklórnych súborov a piatich súborov zo zahraničných univerzít.

„Podujatie je zaradené medzi vrcholné folklórne podujatia na Slovensku svojím rozsahom aj obsahom. Oproti ostatným folklórnym festivalom je špecifické v tom, že je zamerané na vysokoškolské folklórne súbory, čiže na amatérsku záujmovú činnosť študentov, ktorí prinášajú do folklóru nové smery, nové spôsoby stvárnenia a aj entuziazmus,“ povedal Ondrej Debrecéni zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, ktorá tohtoročný festival organizuje.

Súťažný program

Súťažiace folklórne súbory sa počas dvoch večerov predstavia so svojím programom, ktorý posúdi medzinárodná porota zložená z odborníkov v oblasti folklóru. Víťaz získa titul laureáta Akademickej Nitry 2018. Okrem dvoch súťažných večerov, ktoré sa uskutočnia 3. a 4. júla vo Veľkej sále Divadla Andreja Bagara, je pripravený galakoncert, ktorý bude 5. júla na Svätoplukovom námestí. Podujatie sa uskutoční v úzkom prepojení na mestské slávnosti Nitra, milá Nitra.

Sprievodné podujatia

K sprievodným podujatiam festivalu budú patriť hudobné a tanečné vystúpenia v uliciach mesta a niektorých obciach nitrianskeho regiónu, krojovaný sprievod mestom, stretnutie zástupcov jednotlivých súborov s predstaviteľmi krajskej i mestskej samosprávy či workshop. „V minulosti boli súčasťou festivalu konferencie, no folkloristi majú väčší záujem o aktívnejšiu účasť, nie vedeckú. Na workshope bude prerokovaná koncepcia festivalu, folklórne témy a tiež hodnotenia súborov, ich dobré a slabšie stránky,“ uviedol Debrecéni.

História festivalu

Festival Akademická Nitra má 50-ročnú históriu, prvýkrát sa súťaž umeleckej tvorivosti mládeže uskutočnila v roku 1968 v Prešove. Neskôr sa festival rozdelil, Nitra sa špecializovala na folklórny festival. Po dvoch ročníkoch v roku 1970 a 1972 sa však z organizačných dôvodov festivalu vzdala. Prevzal ho Zvolen, kde sa festival Akademický Zvolen konal do roku 1991. „Od roku 1992 sa urobila nová koncepcia festivalu s cieľom zvýšiť jeho úroveň. Odvtedy sa pri organizácii pravidelne striedajú Nitra a Zvolen, pričom v Nitre sme sa v roku 1996 dohodli s Univerzitou Konštantína Filozofa, že sa budeme pri organizovaní festivalu v Nitre striedať. Od budúceho roka chystáme opäť novú koncepciu, festival by mal ísť po novom,“ zhrnul históriu festivalu Debrecéni. Zaujímavosťou je, že práve festival Akademická Nitra otváral v júni 1992 novopostavené Divadlo Andreja Bagara.

Viac fotografií nájdete v priloženej galérii! Zábery sú z 3. júla 2018

Pešiu zónu roztancovali stovky folkloristov: Začala sa Akademická Nitra, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM