Lucia Lauková Kultúra

Pešia zóna v Nitre znova ožije: Letné terasy budú robiť viac kultúrnych akcií

Poslanci mestského zastupiteľstva v Nitre schválili návrh o využití letných terás na nitrianskej Pešej zóne. Vďaka nemu by sa mohol vrátiť kultúrny život do tejto časti mesta.

Ilustračný obrázok k článku Pešia zóna v Nitre znova ožije: Letné terasy budú robiť viac kultúrnych akcií
Zdroj: TASR

Mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo vo štvrtok 6. apríla návrh na riešenie využitia plochy letných terás na Pešej zóne v Nitre pre rok 2017. Týmto návrhom chce mesto zaviazať prevádzkovateľov na Pešej zóne v Nitre usporiadať počas leta kultúrne podujatie, čim by Pešia zóna mohla prilákať viac návštevníkov.

„My sme chceli posilniť návštevnosť pešej zóny. Padol tu jeden variant, aby sme znova normálne účtovali terasy. Druhým variantom bolo, že by (prevádzkovatelia letných terás, pozn. red) mohli uzavrieť zmluvy s odborom kultúry a mohli by organizovať buď spoločne alebo individuálne nejaké kultúrne podujatia,“ povedal primátor Nitry, Jozef Dvonč.

Prevádzkovatelia podnikov na Pešej zóne už v minulom roku nemuseli platiť mestu za využívanie plochy na zriadenie letnej terasy vo vlastníctve mesta. Čím sa mesto vzdalo príjmu, ktoré by malo z daní vo výške asi 15 000 až 19 000 eur za rok.

Podmienky užívania

Schválený návrh upravuje podmienky užívania nehnuteľností vo vlastníctve mesta pre účely zriadenia letných terás na Pešej zóne v Nitre. Jednou z podmienok je, že konštrukčné a vizuálne prevedenie letnej terasy bude vopred odsúhlasené Útvarom hlavného architekta mesta. Podľa návrhu nebude môcť byť plocha letnej terasy väčšia ako je výmera podlahovej plochy prevádzky užívanej na úrovni komunikácie, teda pešej zóny.

Kultúrne podujatia

Novinkou je, že prevádzkovateľ letnej terasy bude zmluvne zaviazaný zorganizovať kultúrnu akciu po dohode s odborom kultúry MsÚ v dobe od 1. júna do 30. septembra 2017. Ak tak neurobí, nie je vylúčená sankcia za nesplnenie povinnosti. „Sankcia by mala byť vo výške tej dane, ktorú by prevádzkovateľ zaplatil za užívanie letnej terasy,“ vysvetlil Igor Kršiak.

Za oživenie kultúry na Pešej zóne bol aj poslanec Daniel Hecht, mal však k poznámku k zákonnosti. „Chcem sa spýtať či náhodou nútiť niekoho urobiť takúto kultúrnu akciu nie je v rozpore so zákonom, alebo či to nie je protiústavné,“ povedal na zastupiteľstve Daniel Hecht. Na otázku poslanca reagoval Igor Kršiak s tým, že takéto konanie nie je protizákonné.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM