Samospráva

Personálny audit na mestskom úrade: Niektorí poslanci hovoria o vyhodených peniazoch

Mestský úrad v Nitre prejde personálnym auditom.

Ilustračný obrázok k článku Personálny audit na mestskom úrade: Niektorí poslanci hovoria o vyhodených peniazoch
Zdroj: Dnes24.sk

Na základe jeho výsledkov sa následne upraví štruktúra a personálne obsadenie na jednotlivých odboroch radnice. Po júnovej zmene organizačného poriadku na magistráte, tak zrejme koncom roka dôjde k ďalšej.

Hovoria o nelogickom postupe

Mestskí poslanci na svojom júnovom rokovaní odsúhlasil na audit k už vyčleneným 30 000 eur ďalších 80 000 eur. Viacerí z nich však hovoria o vyhodených peniazoch, prípadne vyčlenenú sumu v celkovej hodnote 110 000 eur považujú za prehnanú, zvlášť v čase, keď samosprávy pre pandémiu ochorenia COVID-19 prichádzajú o značnú časť svojich príjmov.

Iní upozornili na to, že radnica postupuje nelogicky, keď pred niekoľkými dňami jednu zmenu organizačnej štruktúry mestského úradu presadila a až následne chce robiť personálny audit.

Nová organizačná štruktúra mestského úradu platí od začiatku júna. Počíta s vytvorením 25 nových pracovných miest, so zriadením samostatných odborov životného prostredia a dopravy i ďalšími zmenami. Podľa primátora Mareka Hattasa však ide iba o menšie a nevyhnutné úpravy, k tým zásadným má dôjsť až po vykonaní personálneho auditu.

Investícia do budúcnosti

„To, čo sme spravili doteraz, bola menšia zmena, ktorú sme potrebovali spraviť, aby sme sa mohli pohnúť v projektoch a v príprave ďalších vecí, ktoré sa na úrade chystajú. Audit umožní rozsiahlejšie opatrenia. Tú službu musíme však najskôr obstarať, takže ak ten proces bude zavŕšený do konca roka, tak to budeme spokojní,“ skonštatoval Hattas.

Väčšie zmeny vo fungovaní mestského úradu sa podľa jeho slov bez personálneho auditu vykonať nedajú. „Preto som veľmi rád, že tieto peniaze mestské zastupiteľstvo na audit vyčlenilo, je to investícia do budúcnosti, do efektivity mestského úradu a na konci toho procesu pominú tie obavy z toho, kto pracuje efektívne a kto nie. Budeme mať jasný dokument o tom, v akom stave je mestský úrad. Výsledok toho auditu môže jasne povedať nielen to, kde sme neefektívni, ale aj to, kde sme, naopak, poddimenzovaní. Takže, keď poslanci hovoria, že tu máme málo alebo veľa ľudí, tak ‚strieľajú‘ iba pocitovo, odboku. Toto bude dokument, ktorý jasne povie, v akom stave sa nachádza mestský úrad a či to je so zamestnanosťou efektívne alebo neefektívne,“ dodal Hattas.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM