Rôzne

Vtipy o čipovaní sme radšej ignorovali, hovorí zdravotníčka Viki: Išla by do toho znovu?

Celoplošného testovania sa ako zdravotníčka zúčastnila aj 20-ročná Viktória. Ako spomína na tento netradičný víkend, prezradila v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Vtipy o čipovaní sme radšej ignorovali, hovorí zdravotníčka Viki: Išla by do toho znovu?
5
Galéria

Hrozivo dlhá tyčinka, ochranné obleky, štíty, rúška, rukavice a aby sme nezabudli, dlhé rady a čakanie. Jediné, čo sme spoza ochranných prostriedkov videli, boli priateľské oči sympatickej zdravotníčky alebo zdravotníka.

Takto, z pohľadu mnohých, vyzeralo víkendové plošné testovanie na Slovensku. Zúčastnilo sa ho 3 625 332 ľudí. Pozitívny výsledok malo 38 359 z nich, čo je 1,06 percenta.

Bolo to ťažké, ale…

Ako vnímali testovanie samotní zdravotníci? „Bolo to ťažké a náročné,“ priznáva v rozhovore zdravotníčka Viktória. Jedných dychom však dodáva, že by do toho išla znova.

Viktória pretestovala stovky ľudí v Nitre a v Ivanke pri Nitre. Má 20 rokov a pracuje na polovičný úväzok na Psychiatrickom oddelení v nemocnici v Nových Zámkoch.

Popri tom študuje na UKF v Nitre odbor Ošetrovateľstvo. O svojich zážitkoch z plošného testovania nám viac porozprávala v rozhovore.

Aké bolo sobotné ráno? Nemali ste obavy?

Sobotne ráno bolo iné ako nedeľné. Keďže v sobotu sme poriadne nevedeli, do čoho ideme. Nevedeli sme, koľko ľudí máme očakávať a či to všetko budeme zvládať. Ja som v sobotu bola na Cabajskej 6 v Priemyselnej škole s úžasnými ľuďmi, s ktorými sme sa navzájom podporovali a celý deň sme si napriek vyše 900 otestovaným u­žili.

Aký zážitok vám ostal v pamäti?

Najlepšia udalosť bola v sobotu, keď ku mne prišla pani a povedala mi, že „Rozpráva sa po Nitre, že ste najrýchlejšie odberové miesto v Nitre". To nás celkom zahrialo pri srdci.

A ako hodnotíte nedeľu?

V nedeľu som bola v Ivanke pri Nitre a môžem povedať, že som mala obidva dni veľmi dobrý kolektív. Všetci sme sa spoznali a za celý deň sme si vytvorili nové priateľstvá, ktoré chceme aj po skončení tejto situácie utužovať. Nedeľa bola pokojnejšia ako sobota, keďže v nedeľu sme testovali veľmi málo ľudí, ale aj napriek tomu to bolo ťažké a náročné.

Bolo testovanie náročnejšie než ste čakali?

Vedela som, do čoho idem, takže som očakávala, že to nebude ľahké, ale dalo sa to zvládnuť. Keď človek spolupracoval, dalo sa všetko zvládnuť na jednotku.

Išli by ste do toho znovu?

Áno išla by som do toho znovu, lebo keď som v roku 2015 nastúpila na zdravotnú školu v Nových Zámkoch, vedela som, že toto je presne to, čo chcem robiť celý život a išla by som, aj keby to nemáme finančne ohodnotené. Pacienti a ľudia, ktorí sú v ťažkých chvíľach, sú niečo, čo vidím skoro denne a zvykla som si pomáhať, či v robote, alebo aj v bežnom živote.

Testovať sa síce začínalo o 7.00. Vy ste boli asi na nohách dlhšie, však?

Na nohách sme boli aj v sobotu aj v nedeľu od 5.30 do 22.00 vkuse. V sobotu cca 900 vzoriek a v nedeľu o niečo menej, keďže veľa ľudí išlo v sobotu.

Ako budete spomínať na túto akciu?

Na túto akciu, aj vďaka veľkej nepriazni, buďme spomínať ako na niečo, čo budem raz rozprávať svojim deťom. Budem spomínať na ťažké chvíle, ktoré sme sa snažili spríjemniť a všetci, od administratívnych pracovníkov až po vojakov a policajtov, boli neskutoční a ľudskí.

Mali ste aj nejakú negatívnu skúsenosť?

Negatívnych zážitkov mám len s pár ľuďmi, ktorí protestovali. Vadila im 3-sekundová palička a robili z toho veľkú vec. A vtipy o čipovaní sme už radšej ignorovali.

Čo nasledovalo po zatvorení odberných miest?

Po zatvorení odberných miest sme dezinfikovali priestory, najedli sme sa a chvíľku sme srandovali. Rozprávali sme sa, spoznávali sa a išli sme si aspoň na pár hodín ľahnúť.

Pred záverečnou ste stihli s kolegami natočiť video. Vládali ste sa ešte hýbať?

Video sme natáčali v nedeľu večer okolo ôsmej, keď už neboli ľudia alebo prichádzali po jednom. V čase, keď sme tancovali, nebol vo vnútri žiadny civil. Keď sme si na konci púšťali pesničky, napadlo nám, že by sme mohli niečo natočiť a vzniklo z toho dosť pekné video. Troška sme si spríjemnili tento náročný víkend a zabavili sme sa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Viki Mrázová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM