Samospráva

Pálite lístie v záhrade? CHYBA! Môžete dostať vysokú pokutu, upozorňuje mesto

Pri spaľovaní vznikajú rôzne škodliviny, ktoré nám aj našim susedom môžu spôsobovať zdravotné problémy. Ako by ste s odpadom zo záhrady mali naložiť správne?

Ilustračný obrázok k článku Pálite lístie v záhrade? CHYBA! Môžete dostať vysokú pokutu, upozorňuje mesto
Zdroj: Mesto Nitra

Mesto Nitra vydalo upozornenie pre občanov, v ktorom pripomína zákaz spaľovania biologického odpadu zo záhrad na voľnom priestranstve a vo vykurovacích zariadeniach v domácnostiach.

„Nerešpektovanie tohto zákazu fyzickou osobou je priestupkom, za ktorý môže obec uložiť pokutu do 1 500 eur,“ uvádza radnica.

Prečítajte si tiež

Čo s ním?

Biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a parkov sa zbiera oddelene od iných druhov odpadov.

„Tento odpad je možné kompostovať alebo dávať do hnedých nádob určených na zber biologického odpadu,“ vysvetlil Martin Pavelka z Odboru životného prostredia.

Taktiež je podľa jeho slov možné bezplatne odovzdať tento odpad na ktorýkoľvek zberný dvor na území mesta Nitry alebo na mestskú kompostáreň v Krškanoch.

Prečo sa nesmie spaľovať?

Spaľovanie bioodpadu má viacero negatívnych dôsledkov. „Pri spaľovaní odpadu vznikajú nebezpečné škodliviny a jedy, ktoré neunikajú vysoko do atmosféry, ale zostávajú v miestnostiach, kde sa páli alebo neviditeľné dopadajú späť do blízkosti miesta, kde sa spaľuje, späť na dom, na záhradu, na úrodu,“ vymenúva Pavelka.

Čím je spaľovanie nedokonalejšie, nízke teploty, málo kyslíka, tým viac škodlivín vzniká. „Končia v našej domácnosti, v našom jedle a v našom tele. Málokto z tých, čo odpad v domácnosti spaľuje, si uvedomuje, že tým sebe, svojim blízkym a susedom môže spôsobovať zdravotné problémy. Najviac ohrozené sú malé deti, tehotné ženy a starší ľudia,“ pokračuje Pavelka.

Problematické je podľa jeho slov hlavne spaľovanie vlhkého biologického odpadu ako lístie, drevo, ktoré sprevádza hustý dusivý dym.

Do ovzdušia sa pri tom uvoľňujú rôzne problémové látky, ktoré môžu spôsobiť celý rad zdravotných problémov, od pálenia očí až po zhoršenie chronických ochorení srdca a pľúc.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM