Lucia Lauková Správy

Pád stropu v predajni nákupného centra v Nitre: Na vine uvoľnená vzduchotechnika

Počas prevádzkovej doby padol v predajni nákupného centra kazetový strop. V predajni sa nachádzali ľudia. Našťastie sa nikomu nič nestalo.

Ilustračný obrázok k článku Pád stropu v predajni nákupného centra v Nitre: Na vine uvoľnená vzduchotechnika
Foto: Dominika Krajčová / Zdroj: Facebook

V pondelok 6. februára približne o 17:30 h sa zrútil v predajni Orange v nitrianskom nákupnom centre Mlyny kazetový strop. V prevádzke sa v tom čase nachádzali zamestnanci aj iné osoby. Našťastie sa nikomu nič nestalo. „Uvoľnenie vzduchotechniky a následne pád kazetového stropu pravdepodobne spôsobilo jej nedostatočné ukotvenie,“ povedal hlavný inšpektor prác Róbert Bulla.

Zodpovednosť nesie stavebník

Ako dodal hlavný inšpektor práce, prevádzkovateľom pobočky mobilného operátora Orange v galérii Mlyny Nitra je spoločnosť HTK Invest s.r.o. Bratislava. Tá prizvala znalca, ktorý vypracuje znalecký posudok realizovanej montáže vzduchotechniky. „Zodpovednosť za konkrétnu príčinu zosunutia nesie stavebník (čo je v tomto prípade prevádzkovateľ), z ktorého podnetu sa montáž predmetnej vzduchotechniky realizovala. Doterajším výkonom inšpekcie práce bolo zistené, že stavebníkom nebola posúdená technická dokumentácia od oprávnenej právnickej osoby,“ uviedol Róbert Bulla, hlavný inšpektor práce.

Zákaz používania priestorov

Po tejto udalosti bol osud prevádzky ohrozený. „Na priestory prevádzky bol inšpektorom práce vydaný zákaz používania pracovných a prevádzkových priestorov, ktoré bezprostredne ohrozovali bezpečnosť a zdravie zamestnancov a ostatných osôb nachádzajúcich sa v týchto priestoroch,“prez­radil inšpektor práce, Róbert Bulla.

Ako doplnil Róbert Bulla, v súčasnosti je prevádzka otvorená, nakoľko prevádzkovateľ prijal opatrenia k tomu, aby nebola ohrozená bezpečnosť zamestnancov a iných osôb nachádzajúcich sa na prevádzke. „Za porušenie právnych predpisov môže byť uložená sankcia do výšky 100 000 eur,“ povedal Róbert Bulla, z Inšpektorátu prá­ce.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM