Správy

Osud Ukrajincov nám nie je ľahostajný: Do pomoci sa zapojili aj nitrianske divadlá

Ukrajina sa zmieta pod náporom vojenského konfliktu a na Slovensko prúdia tisíce utečencov. Obrovská vlna solidarity sa prejavila aj v meste pod Zoborom.

Ilustračný obrázok k článku Osud Ukrajincov nám nie je ľahostajný: Do pomoci sa zapojili aj nitrianske divadlá
12
Galéria

Na prijatie utečencov utekajúcich pred vojnou sa pripravuje aj Nitra. Jej vedenie sa stretlo s predstaviteľmi Nitrianskeho samosprávneho kraja, univerzít, tretieho sektora a inštitúcií, ktoré pomáhajú cudzincom a ľuďom v tiesni. Hľadali spolu možnosti ubytovania a starostlivosti o Ukrajincov.

Pomocnú ruku počas víkendu podali aj dobrovoľnícke organizácie, verejnosť a veľkú zbierku zorganizovali aj vojaci z Krškán. Na hranice tak smerovali plné nákladné autá balenej vody, diek, hygienických potrieb a podobne.

Podpora pre Ukrajinu

Situáciu podrobne sledujú aj nitrianske divadlá. „Divadlo Andreja Bagara v Nitre, ktoré patrí do Asociácie Slovenských Divadiel a Orchestrov (ASDO) bude pomáhať obetiam vojny na Ukrajine," informovalo Divadlo Andreja Bagara na sociálnej sieti.

ASDO spolupracuje s neziskovou organizáciou Človek v ohrození pri získavaní financií pre Ukrajinu. „Konkrétne skutky sú nad všetky deklarácie. Sme preto ochotní spraviť maximum pre podporu zbierky, ktorú organizuje Človek v ohrození. Naši členovia jej budú robiť propagáciu vo všetkých svojich kultúrnych zariadeniach, aby sme tak podporili finančne aktivity, ktoré budú smerované na pomoc Ukrajine,“ povedal riaditeľ DAB v Nitre Jaroslav Dóczy.

„Situáciu na hraniciach susednej Ukrajiny pozorne sledujeme. V prípade eskalácie konfliktu sme pripravení okamžite pomáhať ľuďom na úteku z oblasti bojov a podľa potreby pokračovať v humanitárnej pomoci ľuďom v núdzi. Ďakujeme ASDO že sa rozhodla okamžite pomáhať a oslovila nás k spolupráci,“ uviedla Kristína Jediná z organizácie Človek v ohrození.

Aktivity organizácie Človek v ohrození podporilo aj Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre a Nové divadlo.

Prečítajte si tiež

Obrovská vlna solidarity

Nové divadlo reagovalo na aktuálne dianie: „Priatelia, štátna suverenita a mier nie sú luxus. Štátna suverenita a mier sú právo. Ukrajina má právo na štátnu suverenitu a mier. Stojíme pri Ukrajine."

Divadlo pripravilo ešte jednu milú aktivitu. Na sobotu 26. februára pripravilo predstavenie Kocúr v čižmách, na ktoré pozvalo aj divákov z Ukrajiny. Pre bezplatný vstup stačilo použiť promokód #supportukraine.

„Stojíme za Ukrajinou ako suverénnym štátom a vyjadrujeme našu solidaritu ukrajinským občanom, ktorí konfliktom najviac trpia," napísalo Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre. Jeho riaditeľ Martin Kusenda ponúkol pomoc s prevozom utečencov z hraníc s Ukrajinou divadelnými dopravnými prostriedkami.

Divadlo v závere týždňa zorganizovalo zbierku pre Slovenský červený kríž v Ubli. Obyvatelia okamžite zareagovali a za niekoľko hodín úplne zaplnili divadelné foyer potrebnými vecami. V pondelok ráno vyrazili divadelné autá smer Ubľa. V obci však boli všetky skladové priestory zaplnené a tak humanitárnu pomoc vyložili v obci Berezovec.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

OBRAZOM: Staré divadlo Karola Spišáka zorganizovalo zbierku pre Ukrajinu
12
Galéria
Zdroj: Staré divadlo Karola Spišáka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM