Samospráva

Oprášili projekt bývalého vedenia: Na Dieloch vzniknú desiatky nájomných bytov

Na nitrianskom sídlisku Diely vznikne 33 nových nájomných bytov. Postaví ich mesto za viac ako dva milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku Oprášili projekt bývalého vedenia: Na Dieloch vzniknú desiatky nájomných bytov

Väčšina nákladov bude financovaná z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR a Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Vyše 280 000 eur určených na vybudovanie infraštruktúry a komunikácií pôjde z rozpočtu mesta.

Projekt postavili nanovo

Projekt výstavby nájomných bytov na Dieloch vznikol ešte v minulom volebnom období. Podľa primátora Mareka Hattasa však bola potrebná jeho aktualizácia.

„Koncepcia a idea výstavby nájomných bytov na Dieloch je tu ešte od bývalého vedenia mesta. To technické riešenie ale nebolo schodné a okrem toho sa zmenili aj podmienky na získanie príspevku zo ŠFRB. Preto sme sa rozhodli celý ten projekt zastaviť a postaviť ho nanovo. V mestskom zastupiteľstve sa preto vo februári schválila nová projektová idea tejto výstavby,“ vysvetlil Hattas.

Podľa jeho slov sa bude projekt meniť skôr kozmeticky. K menším úpravám dôjde pri architektúre či použitých materiáloch.

„Určite dôjde k aktualizácii dokumentácie, ale počet 33 bytov zostáva nezmenený. Ten minulý projekt sme stopli aj preto, že tam boli pre nás nevýhodné podmienky. Teraz dokážeme byty postaviť oveľa výhodnejšie,“ povedal primátor.

Ďalšie stovky bytov

Ako pripomenul, s pripravovanou výstavbou bytov na Dieloch boli v minulosti problémy, keď mesto napríklad nedokázalo v súťaži nájsť dodávateľa, ktorý by práce vykonal v rámci rozpočtu.

„Povedali sme si, že za podmienok, ktoré boli pri tomto projekte nastavené, by bolo veľmi ťažké dokončiť stavbu. Preto sme ten projekt radšej stopli v počiatočnej fáze a teraz ho budeme robiť nanovo. Máme priestor pozmeniť projektovú dokumentáciu, nájsť v súťaži vhodného dodávateľa prác a budeme si istí, že túto stavbu dokážeme postaviť bez väčších problémov,“ dodal Hattas.

Okrem 33 bytov na Dieloch už mesto začalo s prípravou stavby ďalších 220 nájomných bytov v mestskej časti Čermáň na Tehelnej ulici.

„Tam už je ukončená verejná súťaž a podpísaná zmluva, takže tu budú tie byty stáť oveľa skôr ako na Dieloch,“ doplnil primátor.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM