Správy

Topoľčianske zvernice sa stali významným lesníckym miestom: Patria k najstarším na Slovensku

Veľká a Malá zvernica sa zaradili k významným lesníckym miestam. Patria k najstarším a najznámejším zverniciam na území Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčianske zvernice sa stali významným lesníckym miestom: Patria k najstarším na Slovensku
7
Galéria
Zdroj: Lesy SR

Veľká a Malá zvernica pri obci Topoľčianky v okrese Zlaté Moravce sa zaradili k významným lesníckym miestam. Od roku 2007 bolo oficiálne vyhlásených 61 takýchto miest dokumentujúcich históriu lesa a lesníctva na Slovensku, informovali Lesy SR. Garantom vyhlasovania, evidovania, obnovy a popularizácie významných lesníckych miest je Lesnícke a drevárske múzeum Zvolen.

Najstaršie zvernice

Topoľčianske zvernice patria k najstarším a najznámejším zverniciam na území Slovenska. V roku 1907 ich založil majiteľ Topoľčianskeho panstva arcivojvoda Jozef August Habsburský.

Dôvodom ich vzniku bol vysoký stav zveri a snaha zamedziť jej škodám na okolitých majetkoch.

Prečítajte si tiež

Najväčšia na Slovensku

Veľká zvernica s výmerou 11 227 hektárov je najväčšou zvernicou na Slovensku. Bola prioritne zameraná na chov jelenej zveri. V jej strede sa nachádza obec Skýcov. Malá zvernica s rozlohou 715 hektárov bola pôvodne špecializovaná na chov danielej zveri.

V súčasnosti poľovné revíry Veľká a Malá zvernica obhospodarujú Lesné správy Topoľčianky a Hrušov (OZ Tribeč). Dominantné zastúpenie v nich má jelenia zver, ktorú dopĺňa muflón, daniel, srnec a diviak.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Veľká a Malá zvernica pri Topoľčiankach
7
Galéria
Zdroj: Lesy SR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM