Lucia Lauková Správy

Smutný nález v lesoch pri Topoľčiankach: Turisti narazili na DESAŤ mŕtvych diviakov

Dvaja turisti objavili mŕtve diviaky v lesoch pri Topoľčiankach. Uhynuté boli dospelé kusy aj menšie jedince.

Ilustračný obrázok k článku Smutný nález v lesoch pri Topoľčiankach: Turisti narazili na DESAŤ mŕtvych diviakov
Zdroj: Facebook.com/Tribeč - potulky pohorím

Uhynuté diviaky našli turisti v lesoch pri Topoľčiankach v sobotu 9. marca. „Okrem zaujímavého členitého terénu, sme natrafili na 10 mŕtvych diviakov. V lese som ho ešte nikdy nestretol, no dnes rovno 10× na bok vyvaleného. Od menších jedincov cez poriadne dospelé kusy. Asi mor,“ domnieva sa turista, ktorý smutný nález zverejnil na sociálnej sieti.

Takýto úhyn diviakov je však potrebné nahlásiť na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, ktorá sleduje prípady výskytu Afrického moru ošípaných na Slovensku.

Prečítajte si tiež

Prípady nákazy

Od začiatku roka eviduje Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR desiatky prípadov nákazy u diviakov. Viacero uhynutých zvierat už našli v okrese Žarnovica, Banská Bystrica, Veľký Krtíš či Zvolen.

Africký mor ošípaných (AMO) je vírusová infekcia, ktorá sa vyznačuje vysokou morbiditou a mortalitou (85 až 100%). Je veľkou hrozbou pre chov domácich ošípaných a výkon poľovníctva nielen u diviačej zveri.

„V prípade výskytu AMO sa v ohnisku nákazy usmrcujú všetky domáce ošípané a zastavuje resp. obmedzuje sa obchodovanie so živými ošípanými, spermou, vajíčkami, embryami, bravčovým mäsom a výrobkami z bravčového mäsa. Pri potvrdení choroby u diviačej zveri sa zastavuje resp. reguluje poľovania nielen na diviakov, ale aj ostatnú voľne žijúcu zver, obmedzuje sa pohyb v lese a zastavuje sa obchodovanie z mäsom od diviakov vrátane produktov,“ uvádza ŠVPS SR.

O vyjadrenie, či úhyn diviakov v lesoch pri Topoľčiankach súvisí s morom ošípaných, sme požiadali Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu. Do vydania článku sme odpoveď nedostali.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Dnes sme sa boli s kamarátom pomotať v lese pri Topoľčiankach. Okrem zaujímavého členitého terénu, sme natrafili na 10...

Posted by Pal Coo on Saturday, March 9, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM