Správy

Primátor k aktuálnej situácii: Obyvateľov prosí o zodpovednosť a trpezlivosť

Primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár vydal stanovisko ku súčasnej krízovej situácii spôsobenej rizikom šírenia koronavírusu. Čo povedal?

Ilustračný obrázok k článku Primátor k aktuálnej situácii: Obyvateľov prosí o zodpovednosť a trpezlivosť
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár vydal svoje oficiálne stanovisko ku krízovej situácii spojenej s rizikom šírenia nového koronavírusu.

„Našim prvoradým cieľom je zabezpečiť ochranu zdravia obyvateľov Zlatých Moraviec, ako aj pracovníkov mesta a mestských organizácií. Z toho dôvodu sme pristúpili k zavedeniu viacerých opatrení, ktoré u nás dočasne obmedzia život na viacerých úrovniach. Chcel by som všetkých spoluobčanov ubezpečiť, že od zmienky o prvých prípadoch nového vírusu sme s členmi krízového štábu mesta, zástupcami organizácii a regionálnym úradom verejného zdravotníctva konzultovali postupy, možnosti, aby sme zabezpečili bezpečnosť ľudí a v maximálnej miere zabránili rozširovaniu vírusu na území mesta. Prosím o zodpovednosť a trpezlivosť,“ povedal primátor Zlatých Moraviec.

Informoval o tom, že Krízový štáb mesta Zlaté Moravce je neustále v pohotovosti, jeho členovia sa podľa jeho slov stretávajú pravidelne, prispôsobujú sa aktuálnej situácii a podľa nej vydávajú nové opatrenia.

„Prvé väčšie opatrenia sme zaviedli do praxe už 9. marca 2020. Od tohto dátumu sme obmedzili organizáciu spoločenských, kultúrnych a športových podujatí na území Zlatých Moraviec. Mimo prevádzku sa ocitlo kino, divadlo, denné centrum a knižnica. Zavedený bol aj zákaz návštev v Zariadení a domu opatrovateľskej služby. Všetky tieto obmedzenia sú stále v platnosti až do odvolania,“ pripomenul primátor Dušan Husár .

Zatvorenie radnice

Ďalším zásadným opatrením mesta bolo dočasné zatvorenie radnice a mestských podnikov. Toto zatvorenie by malo potrvať do 27. marca.

„Uvedomujeme si, že ide o závažné obmedzenie. Najmä mestský úrad poskytuje ľuďom rôzne dôležité služby, ku ktorým sa teraz nebudú môcť na určitý čas dostať. Ide ale o mimoriadnu situáciu a treba vydržať. Nechceme zbytočne vystavovať riziku ani občanov a ani našich zamestnancov,“ vysvetľuje Husár, ktorý aj spolu s prednostom radnice Mariánom Kováčom ostáva pre prípad mimoriadnych situácií stále v pohotovosti.

Radnica však neostáva úplne nefunkčná. Niektorí zamestnanci pracujú z domu v rámci takzvaného home office, niektorí podľa potreby sú na svojom pracovisku a vybavujú neodkladné pracovné povinnosti a elektronickú poštu.

„Každý deň je fyzicky na pracovisku prítomných približne 10–13 zamestnancov úradu,“ dodáva Husár. Funkčná je naďalej aj zlatomoravecká mestská polícia.

Opatrenia krízového štábu

Krízový štáb mesta zaviedol aj ďalšie opatrenia. Napríklad: zabezpečenie dezinfekcie priestorov magistrátu, mestských škôl, mestských podnikov, Centra voľného času a Domu opatrovateľskej služby (DOS); boli objednané ochranné rúška pre obyvateľov Moraviec; verejne prístupné detské ihriská boli zabezpečené proti vstupu; až do odvolania bol obmedzený predaj na mestskom trhovisku, ktoré aktuálne môže ponúkať len potraviny, krmivá pre zvieratá a hygienické, ochranné a dezinfekčné prostriedky pre obyvateľov.

Taktiež bolo zabezpečené šírenie informačných materiálov týkajúcich sa ochrany pred koronavírusom pre marginalizované rómske komunity (MRK) na Ulici 1. mája a bola zavedená pravidelná dodávka pitnej vody pre MRK v mestskej časti Chyzerovce.

Na fotografii: Dušan Husár

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM