Pochúťka na Vianoce: Inšpirujte sa receptom tradičnej špeciality v pôvodnom nárečí
Vianoce sa nezadržateľne blížia. Rozmýšľate, akou pochúťkou tento rok spestríte svoj štedrovečerný stôl? Skúste sladkú špecialitu z nášho regiónu, urobte si vianočné pupáčky s makom!
Vianočné pupáčky s makom sú klasikou, ktorá u nás v minulosti patrila k tradičným jedlám podávaným počas Štedrej večere. O tejto pochúťke sa píše aj v knihe Nárečový slovník stredného Požitavia od autora Jozefa Trubíniho, kde môžeme tento tradičný recept nájsť dokonca v pôvodnom nárečí.
Takto znie: " Kucharka si prichistala z múki cesto jako na koláče. Šecko dokopi zamiesila na pupáčki, kerie ňesmeli chíbať na šťedrovečernom stole. Rukama vivalkuvala na table podlhovastie šulki. Podobali sa na rovášovú palicu. Ňieďe ich preto volali rováški, alebo makovie opekance. Surovie šulki naukladali na omasťení plech. Vložili do trúbi, abi sa upiekli. Upečenie ich vibrali a potom ich pokrájali ma malie kúski. Potreli ich maslom alebo cukrovou vodou. Nakoňiec ich posipali mletím makom. Keždemu z roďini patrilo sa okoštuvať vianočnie pupáčki. Z keždeho jella na taňier troška odkladali aj lichve aj hidovi. V ňiekerich domach ešte furt maju na na šťedrú večeru makovie pupáčki."
Betlehemské svetlo budú aj tento rok rozvážať skauti: Kedy dorazí do Moraviec?
Vianočné pupáčky s makom
- 500 g hladkej múky
- 20 g droždia
- štipku soli
- vlažné mlieko podľa potreby
- 80 g pomletého maku
- 50 g medu
- 60 g práškového cukru
- 80 g masla
Postup prípravy : Z časti mlieka, cukru, soli, trochu múky a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí pridáme do múky. Podľa potreby prilejeme mlieko a vypracujeme redšie cesto. Necháme vykysnúť, potom rozšúľame na pomúčenej doske valčeky hrubé ako prst a pokrájame z nich asi 2 cm dlhé kúsky. Uložíme ich na dobre vymastený plech reznou plochou a upečieme. Upečené obaríme horúcou vodou (alebo mliekom), polejeme roztopeným maslom, roztopeným medom a posypeme pomletým makom a práškovým cukrom.
Foto: ilustračné